Home Biznis Političke odluke utiču na privredna kretanja na Zapadnom Balkanu

Političke odluke utiču na privredna kretanja na Zapadnom Balkanu

0

PODGORICA – Predsjednik Upravnog odbora Komorskog investicionog foruma (KIF) Zapadnog Balkana Marko Čadež ocijenio je da političke odluke znatno utiču na privredna kretanja u regionu, zbog čega bi političari trebalo da ih donose gledajući na njih iz poslovnog ugla.

Politika ne može da se odvoji od ekonomije. To vidimo ne samo po našim primerima, kao što je odluka Prištine da uvede takse od 100 odsto na robu iz centralne Srbije i BiH, već i po najvećim globalnim pitanjima“, rekao je Čadež za crnogorske medije.

On je rekao da predstavnici 350.000 regionalnih kompanija okupljenih u KIF-u poručuju političarima da iz poslovnog ugla gledaju kako će određivati budućnost ljudi koji ovdje žive.

Privreda i biznis uvek gledaju i počinju od onoga što je zajednički interes, a ne od onoga što razdvaja“, ocijenio je Čadež.

Ukoliko su političke odluke takve da usporavaju ekonomiju i ne daju da se razvija biznis, kaže Čadež, samim tim neće biti dovoljno posla, para u budžetu, niti će biti renoviranih škola i bolnica.

On je naveo da je politika itekako danas uzdrmala privredna kretanja i globalnu trgovinu.

Mi sada vidimo globalna usporavanja svetske trgovine samo zbog toga što se svi osećaju nesigurno u tome kako će se razvijati novo geostrateško rivalstvo između najvećih igrača kao što su Kina i SAD i kako će se u tom slučaju pozicionirati Evropa“, rekao je Čadež.

(Srna)

Ključne riječi:& & , ,

Let’s block ads! (Why?)

avatar
  Pretplati se  
Notify of