Home Ostalo Političari se bahate, građani odlaze!

Političari se bahate, građani odlaze!

0

Političari bogati, građani siromašni. Tako otprilike izgleda život u Republici Srpskoj i BiH. Provjerili smo šta građani misle o tome da li i koliko o njima brinu političari koje su birali na izborima.

Politikanti se bahate, građani pakuju kofere. Jaz između političara i građana u svakodnevnom životu sve je izraženiji. Anketirani građani kažu da političari misle samo na lični interes i da su izgubili pojam o tome kako žive obični građani.

„Oni se zadužuju i gledaju da od građana izvuku što više, a ne pitaju kako građani žive. Demagozi. Svi su bili na položajima, niko ništa dobro nije napravio“, saglasni su građani.

Disproporcije nisu uočljive samo u platama. Političari uživaju i u drugim privilegijama, poput plaćenih telefonskih računa, putovanja, dnevnica, toplih obroka, pa i službenih automobila koje nerijetko koriste i u privatne svrhe. To je za obične građane svijet apstraktnih pojmova.

„Pitanje je koliko se mi, onog dana kada ubacimo glasački listić, zanimamo šta nam rade oni za koje smo glasali. S druge strane, političari, znajući narod koji se ne interesuje za to šta oni rade, prirodno se ponašaju tako da ni njih ne zanima to šta narod želi“, kaže novinar Elvir Padalović.

Koliko su političari otuđeni od naroda, najbolje ilustruje izjava delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, Dušanke Majkić, koja je nedavno izjavila da političari žive isto kao obični građani, te da se njihova primanja ne razlikuju mnogo. Takođe, kao ilustracija može poslužiti i postupak SNSD-ove Milice Marković, koja je tražila da joj država plati 3.000 maraka za banjsko liječenje u Srbiji, ili izjava delegata u Predstavničkom Domu Parlamentarne Skupštine BiH Diane Zelenike, koja je rekla da će akcize donijeti mnogo benefita, pa tako postoji mogućnost da dođe i „IKEA“.

„Da mi imamo građane i snažno civilno društvo, onda oni koji su na vlasti i koji žele da umnože svoje bogatstvo, moć i privilegije, ne bi imali potencijal da to rade, jer bi im stalno za vratom visila dignuta pesnica političke javnosti, slobodnih i kritičkih medija, zahtjevnih građana, koji bi ih kažnjavali na razne načine. Mi za ovih dvadeset godina nismo izgradili sistem, povjerenje i slobodno kritičko javno mnjenje, nego smo se pretvorili u politički javašluk i jedno varvarstvo, u kojem se ta razvalina između političkih elita i naroda sve više produbljuje“, kaže Đorđe Vuković, profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci.

Političari vrlo često u ime građana određuju šta je dobar ili loš životni standard, ima li ili nema posla, hoće li građani da rade ili ne. Sociolozi kažu da političari svjesno manipulišu građanima.

„Političari formiraju partije i uticajne grupe da bi za sebe pribavili ekonomsku ulogu, moć i uticaj, pa tako onda mogu uticati na društvene resurse“, objašnjava sociolog Ivan Šijaković.

To govori da političari i građani žive u dva paralelna svijeta, koji se koliko-toliko izjednače samo u vrijeme predizborne kampanje, kada se šakom i kapom dijele obećanja. Nakon toga, i jedni i drugi se ponovo vraćaju u svoje svjetove – svjetove koji nemaju dodirnih tačaka.

avatar
  Pretplati se  
Notify of