Home Vijesti POLICIJU PITAJU ZA PRODAJU STANA Kada narodni poslanici u Srpskoj promaše adresu

POLICIJU PITAJU ZA PRODAJU STANA Kada narodni poslanici u Srpskoj promaše adresu

0

Kada nisi siguran ko je nadležan, onda pitaj Vladu Republike Srpske. U boljem slučaju, narodni poslanici svoja pitanja adresiraju na premijera, a od njegove dobre volje zavisi da li će ih proslijediti dalje ministrima i direktorima.
Najodvažniji poslanici u Narodnoj skupštini Srpske pitanja upućuju direktno ministrima, i to je pohvalno, ali se često dešavaju greške. Na sjednicama parlamenta poslanici postave na desetine pitanja predstavnicima Vlade. Istina, većina ih je smislenih i upućenih na pravu adresu, ali se nerijetko dešavaju i apsurdne situacije u kojima pitanja idu onima koji sa njima nemaju nikakve veze.
U aktuelnom sazivu, jedan od najaktivnijih je poslanik u Klubu SDS Nebojša Vukanović, ali on istovremeno ima i najviše promašaja ove vrste. Tako je na osmoj sjednici parlamenta pitao MUP RS da li je kod notara Milenka Golijanina u Palama u posljednja dva mjeseca sklopljen ugovor o prodaji stana u vlasništvu Spomenka Stojanovića (inače poslanika Demosa), ili člana njegove porodice, za 58.000 maraka, a koji se nalazi u centru Pala? Vukanović je još pitao kada je Spomenko kupio stan na Palama i koliko ga je platio, te da li je stan bio prijavljen u imovinskom kartonu.
Foto: Srpskainfo
Međutim, ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač poslao mu je logičan, kratak, ali jasan odgovor: “Ministarstvo unutrašnjih poslova ne raspolaže traženim podacima niti isto spada u nadležnost Ministarstva”.
Sličnu blamažu Vukanović je imao i na sedmoj sjednici NSRS iz oktobra 2019. kada je Ministarstvo finansija RS pitao koliko novaca su narodni poslanici Ilija Tamindžija, Radovan Vuković (u periodu od 2006. do oktobra 2019.) i Maksim Skoko naplatili od Narodne skupštine RS na ima putnih troškova.
– Ministarstvo finansija nije nadležno za obračun i isplatu putnih troškova narodnih poslanika – odgovorila mu je ministarka Zora Vidović.
Foto: Dejan Božić/RAS Srbija
Prije toga, Vidovićeva je bila nešto bolje volje, pa je Vukanovićevo pitanje sa četvrte sjednice „koliko je prijavljenih radnika koji su zaposleni u preduzeću ‘Alo taksi’ iz Trebinja i za koliko radnika i vozača taksija su plaćeni doprinosi“ proslijedla na pravu adresu – Poreskoj upravi RS. Isto tako, Vukanoviću, odnosno Narodnoj skupštini, vratila je odgovor PURS.
Slično je prošao i poslanik Darko Mitrić, koji je pokušao da od potpredsjednika Vlade Antona Kasipovića lično dobije odgovor na pitanje kakva će biti sudbina razgraničenja između Srbije i Srpske, ali mu je odgovor stigao od direktorke Geodetske uprave Bosiljke Predragović.
Na jednoj od sjednica, šef Kluba poslanika SDS Miladin Stanić je Ministarstvo energetike i rudarstva pitao koliko preduzeća u stečaju je kupila Vlada u 2018. godini, ali mu je stigao odgovor u kome se kaže da nije kupljeno nijedno preduzeće iz nadležnosti ovog resora.
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

U istu zamku je upao i poslanik SDS Darko Babalj, kada je 12. marta 2019. Ministarstvo finansija, a ne Poresku upravu RS, pitao koliko novca je prikupljeno po osnovu doprinosa za zdravstveno osiguranje od 2013. do 2018. godine.
Politička analitičarka Tanja Topić kaže da se po sjednicima NSRS vidi da vrlo malo narodnih poslanika čita materijale o kojima raspravlja, a da se upuštaju u rasprave i komentare stvari koje nisu ni pročitali.
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
– Rekla bih da je to generalna boljka većini političara u BiH, da se dižu tenzije, da se usijava atmosfera, a da se nisu upoznali s dokumentom u cjelini. Drugo, mnoge stvari narodni poslanici na svim nivoima uče i čuju od novinara. Bolji dio novinara je često informisaniji, upućeniji, sistematičniji nego veći dio političara. Kladim se da većina političara u BiH ne zna ni šta su im nadležnosti. I onda otuda dolazi mnoštvo tih nebuloznih pitanja, komentara. Na trećoj strani, moraju da opravdaju glasove koje su dobili na izborima – zaključuje Topićeva.
Dakić: Neorganizovanost opoziocije
Novinar Goran Dakić smatra da ovakvo ponašanje poslanika najviše govori o neorganizovanosti opozicije. Iz želje da što više i snažnije napadnu vlast u Srpskoj, smatra Dakić, prvaci opozicije bez unutrašnjeg dogovora tuku po svima kako im padne na pamet.
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
– Takvo političko ponašanje neminovno dovodi do grešaka. Nema razgovora unutar stranaka o tome, nema razgovora unutar poslaničkih klubova. To su stvari koje mogu da se poprave sa tri ili četiri rečenice, ali jasno je da niko nema želje za tim razgovorom. Jedni su suviše lijeni, drugi su suviše agresivni, i taj nesklad dovodi do toga da su pitanja koja se suštinske odnose na jedan upućena na drugi resor. Problem je, naravno, i dublji, jer ova tema pokazuje da nema razgovora među opozicionom gospodom i da zamuckuju već na petom slovu političke azbuke – kaže Dakić koji, između ostalog, redovno izvještava sa sjednica NSRS.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

Možete da nas pratite i na Facebook stranici

Komisije za spoljne poslove Predstavničkog doma Parlamenta BiH dala je na današnjoj sjednici “zeleno svetlo” na Protokol o utvrđivanju …
VIŠE

Podršku Mlađenu Božoviću u Predstavničkom domu BiH, SDA je uslovila određenim funkcijama u Republici Srpskoj, tvrde odlično obaviješteni …
VIŠE

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas da Dejtonski sporazum ne može da se mijenja mimo dogovora sva tri konstitutivna naroda u …
VIŠE

Poslanik DNS u Predstavničkom domu parlamenta BiH Nenad Nešić rekao je da Mlađen Božović ispunjava sve uslove da bude ministar za ljudska prava …
VIŠE

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je da je Republika Srpska činjenica i postojaće sa ili bez Dejtona. Cvijanovićeva je …
VIŠE

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija razgovarao je danas u Sarajevu sa ambasadorom Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne …
VIŠE
Let’s block ads! (Why?)