Home Vijesti “POKRET PRAVDE NIJE ‘DAVOROVA STRANKA’” Evo kojim riječima počinje osnivačka deklaracija i...

“POKRET PRAVDE NIJE ‘DAVOROVA STRANKA’” Evo kojim riječima počinje osnivačka deklaracija i ko će biti lideri

0

“Mi, slobodni građani ove zemlje…” Ovim riječima počinje osnivačka deklaracija “Pokreta pravde”, nove političke stranke, koja će od danas djelovati u RS i BiH.
Nas osnivačku skupštinu “pravdaši” nisu pozvali predstavnike ni jedne postojeće političke stranke, što je presedan u dosadašnjoj praksi. Umjesto političara, na skup su pozvani aktivisti – branioci ljudskih prava, među kojima ima i LGBT aktivista, feministkinja u duruženja manjina.
Sastav gostiju, kao i prve riječi deklaracije, pa i činjenica da je “Pokret pravde” registrovan da djeluje u cijeloj BiH, neki analitičari ocjenjuju kao “značajan zaokret ulijevo”, u odnosu na dosadašnje djelovanje grupe “Pravda za Davida”.
Stranka, koju su osnovali upravo aktivisti nefolmalne grupe građana “Pravda za Davida”, izazvala je mnogo interesovanja, ali i kontroverzi, pa i netačnih informacija.

Kako su za Srpskainfo potvrdili pojedini osnivački ove političke partije, njeno osnivanje ne zanči da “Pravda za Davida” postaje stranka.
– Neformala grupa ostaje na sceni, a aktivisti će dalje djelovati u tri pravca: kao politička partija, koja će se kandidovati na lokalnim izborima, kao udruženje građana, odnosno nevladina organizacija , koja će uskoro biti i formalno osnovana i kao neformalna grupa – kaže naš sagovornik.
Foto: Radio Sarajevo/RAS Srbija
“Pravdaši” navode da stranku “Pokret pravde” neće voditi Davor Dragićević, otac ubijenog Banjalučanina Davida Dragićevića, kako su već objavili neki mediji.
– Ovo neće biti “Davorova stranka” nego stranka svih slobodnomislećih građana – kažu u Pokretu.
Očekuje se da će danas predsjednika novoosnovane stranke biti izabran Ozren Perduv, mladi informatičar iz Banjaluke, inače neformalni vođa grupe “Pravda za Davida”. Stranka će imati tri potpredsjednika, a jedan od njih će biti Suad Ahmetović, mladi Banjalučanin, suvlasnik motela “Nana”. Interesantno je da su se njegovi roditelji, Šaha i Ahmet Ahmetović, prije nekoliko godina kandidovali na lokalnim izborima, kao predstavnici romske manjine.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

Možete da nas pratite i na Facebook stranici

Odluka predsjednika SNSD da za ministra transporta i komunikacija u novom sazivu Savjeta ministara BiH kandiduje Vojina Mitrovića direktan je …
VIŠE

„Bolje je da umjesto lažnih razotkrivaju prave diplome. Manje je posla.“ Mirko Komljenović, stendap …
VIŠE

Neuspjela potraga za rješenjem, zajedno s predstavnicima Vlade FBIH, dovela je do toga da će tristotinak preostalih radnika nekad najbogatije …
VIŠE

Usvojen zakon po kojem će sve nezaposlene porodilje dobijati materinski dodatak od 405 KM. Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite …
VIŠE

Vojin Mijatović, potpredsjednik SDP BiH, koji je godinama bio na visokim funkcijama kao kadar SNSD, osuo je paljbu na vodeće političke lidere u …
VIŠE

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak danas prisustvuje otvaranju skijaške sezone na Jahorini, zajedno s ambasadorima Crne Gore i Hrvatske, …
VIŠE
Let’s block ads! (Why?)