Home Biznis Pojavio se investitor koji želi ulagati u Mostarsko jezero

Pojavio se investitor koji želi ulagati u Mostarsko jezero

0

30.01.2022. / 14:20

MOSTAR – Ozbiljan investitor zainteresovan je za ulaganje u mostarsko jezero, kazali su u Gradskoj upravi Mostara.

FOTO: Hercegovina.in

Vještačko jezero, najmlađa hidroakumulacija na Neretvi, udaljeno svega desetak minuta vožnje od centra Mostara, na sjevernom ulazu u ovaj grad, iako sa puno sportsko-turističkih potencijala, propada, izvještava Federalna televizija.

Već 29 godina čeka investitore koji bi uložili u oživljavanje njegovih obala.

No, do toga neće doći ukoliko Grad Mostar ne osigura potrebne preduslove jer je područje je još uvijek, 25 godina nakon završetka rata u BiH, puno minsko-eksplozivnih sredstava, i nelegalnih deponija smeća.

Ozbiljnijim projektom i konkretnim dogovorom s investitorima, Grad Mostar bi mogao osposobiti bar pješačku i biciklističku stazu uz jezero.

Tu su već grupe građana, odnosno nevladine organizacije počele određena ulaganja, tipa work out, košarkaški teren… da na neki način obogate sadržaje na samoj obali Mostarskog jezera. Zaista to je jedan biser, jedan potencijal koji se može iskoristiti“, ističe Mirza Drežnjak, vijećnik u Gradskom vijeću Mostara (SDA).

Predsjednik Gradskog vijeća i ja smo prije mjesec imali posjetu jednog vrlo ozbiljnog investitora koji je zainteresiran za taj lokalitet. Trenutno je u izradi projektna dokumentacija koju bismo prezentirali Gradu. Mi ćemo to blagovremeno iskomunicirati i s vijećnicima i s medijima. Osobno bih volio da se to desi”, kaže Mario Kordić, gradonačelnik Grada Mostara (HDZBIH).

Salem Bubalo, direktor Zavoda za prostorno uređenje Mostara, navodi da projekt obnove obale Mostarskog jezera tri puta prezentovan na Business forumu u Sarajevu.

Meni se čini da je sve to urodilo plodom. Ovih dana se radi na zvaničom poduhvatu, koji bi, prema nekim prvim utiscima, mogao donijeti pozitivan rezultat“, nagovještava Bubalo.

Tagovi:

Adblock test (Why?)