Home Biznis Počinje probni popis poljopirvrede u Srpskoj

Počinje probni popis poljopirvrede u Srpskoj

0

15.10.2022. / 15:07

BANJALUKA – U Republici Srpskoj danas počinje probni popis poljoprivrede kojim će biti obuhvaćeno nešto malo manje od 4.100 domaćinstva, saopšteno je iz Republičkog zavoda za statistiku.

FOTO: Agencije

Iz Zavoda su pozvali domaćinstva da tokom probnog pilot popisa poljoprivrede prime popisivače radi značaja prikupljenih podataka, s obzirom na to da je posljednji popis poljoprivrede sproveden 1960. godine.

Probni popis će u Srpskoj biti realizovan do 30. oktobra na reprezentativnom, slučajno odabranom uzorku od 78 popisnih krugova lociranih u 75 naseljenih mjesta na području 31 opštine.

Osnovni razlog sprovođenja probnog popisa jeste testiranje ključnih elemenata punog popisa poljoprivrede za koji je planirano da se sprovede u posljednjem tromjesečju 2023. godine.

Navodi se da će popisom biti obezbijećeni podaci o veličini poljoprivrednih gazdinstava, o zemljišnom fondu i kategorijama korištenja poljoprivrednog zemljišta, površinama pod usjevima, površinama voćnjaka i vinograda.

“Biće obezbijeđeni i podaci o navodnjavanju i korištenju organskih i mineralnih đubriva, broju stoke, poljoprivrednoj mehanizaciji i objektima, radnoj snazi, organskoj proizvodnji, podaci o ribnjacima i površinama pod šumom i mnogi drugi”, navodi se u saopštenju.

Dobijeni podaci omogućiće uvid u stanje poljoprivrede u Republici Srpskoj koji će donosiocima odluka, na lokalnom kao i na nivou cijele Srpske, biti od izuzetne koristi prilikom izrade strateških dokumenata, s ciljem daljeg razvoja poljoprivrede.

Rezultati probnog popisa neće biti publikovani, već će se koristiti za statitističke analize kako bi se svi uočeni nedostaci otklonili prije početka punog popisa i obezbijedili uslovi za dobijanje kvalitetnih podataka.

“Svi podaci koji se prikupe povjerljivi su i koristiće se isključivo u statističke svrhe”, naglašavaju iz Zavoda.

Iz Agencija za statistiku BiH saopšteno je da će probnom popisu poljoprivrede biti obuhvaćeno 15.887 gazdinstava na prostoru cijele BiH. Agencije

Tagovi:

Povezane vijesti

Adblock test (Why?)