Home Vijesti POČELI TEĆI ROKOVI ZA KONSTITUISANJE NOVIH VLASTI

POČELI TEĆI ROKOVI ZA KONSTITUISANJE NOVIH VLASTI

0

SARAJEVO – Odlukom Centralne izborne komisije /CIK/ o potvrđivanju i objavljivanju rezultata opštih izbora održanih 2. oktobra počeli su teći rokovi za konstituisanje novih vlasti na svim nivoima BiH.
Konstitutivna sjednica novoizabranog Predsjedništva, u koje su izabrani Željka Cvijanović iz reda Srba, Denis Bećirović iz reda Bošnjaka i Željko Komšić iz reda Hrvata, treba da bude održana u roku od 15 dana od današnjeg dana.
Na konstitutivnoj sjednici Predsjedništva BiH, koju saziva predsjedavajući odlazećeg saziva, u ovom slučaju Šefik DŽaferović, novoizabrani članovi Predsjedništva polažu i potpisuju svečanu izjavu.
Prema Poslovniku o radu Narodne skupštine Republike Srpske, prvu sjednicu Narodne skupštine saziva njen predsjednik prethodnog saziva, u ovom slučaju Nedeljko Čubrilović, u roku od 15 dana od dana objavljivanja potvrđenih rezultata izbora.
Novi predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i potpredsjednici Ćamil Duraković iz bošnjačkog, te Davor Pranjić iz hrvatskog naroda, položiće zakletvu pred poslanicima u Narodnoj skupštini.
Rok za konstituisanje Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH je 30 dana od objavljivanja potvrđenih izbornih rezultata.
Predstavnički dom konstituiše se održavanjem prve sjednice u novoizabranom sazivu, koju, prema odredbi Poslovnika ovog doma, saziva Kolegijum Doma iz prethodnog saziva.
Prvom sjednicom, do izbora predsjedavajućeg i njegovih zamjenika, predsjedava najstariji izabrani poslanik kao privremeni predsjedavajući.
Na konstitutivnoj sjednici novoizabrani poslanici polažu zakletvu i biraju Komisiju za pripremu izbora Savjeta ministara BiH u koju ulazi po jedan predstavnik svake političke stranke i koalicije zastupljene u novom sazivu.
Rok za konstituisanje Predstavničkog doma Parlamenta FBiH je 20 dana od objavljivanja potvrđenih rezultata izbora, a skupština kantona 30 dana.
Nakon posrednih opštih izbora slijedi i posredni izbor delegata u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, kao i Dom naroda Parlamenta Federacije.
Odlukom Kristijana Šmita donijetom u noći ovogodišnjih opštih izbora izmijenjeni su Izborni zakon i Ustav FBiH u dijelu koji se odnosi na Dom naroda Parlamenta FBiH, ali još nije poznato kako će biti popunjeni klubovi konstitutivnih naroda koji, prema ovoj odluci, treba da broje po 23 umjesto dosadašnjih 17 delegata.
Nakon konstituisanja zakonodavnih vlasti, slijedi izbor izvršnih vlasti na svim nivoima.
Nakon prošlih opštih izbora na formiranje Savjeta ministara čekalo se godinu dana, dok je Vlada FBiH u tehničkom mandatu dočekala ovogodišnje opšte izbore.
Adblock test (Why?)