Home Vijesti POČELA HITNA SJEDNICA Tegeltija u ekspozeu fokus stavio na ekonomiju, vladavinu prava...

POČELA HITNA SJEDNICA Tegeltija u ekspozeu fokus stavio na ekonomiju, vladavinu prava i EU put

0

Počela je hitna sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine, na kojoj bi Zoran Tegeltija trebao da bude imenovan za predsjedavajućeg Savjeta ministara Bosne i Hercegovine.
– Privržen sam vladavini prava, poštovanju Dejtonskog sporatzauma i Ustava, ustavne strukture i nadležnosti svih nivoa vlasti u BiH i to će biti pravilo ponašnja u Savjetu ministar. U fokusu djelovanja Savjeta ministara biće ekonomija, reforma javne uprave, evroatlanske integracije, vladavcine parav, odnos unutar BiH, saradnja sa međunarodnom zajednicima, migrantska kriza, mladu, žene, izbjeglice i ostali – rekao je , između ostalog, Zoran Tegeltija izlažući svoj ekspoze, na današnjoj hitnoj sjednici.
On je naglasio da je svjestan svoje odgovornosti i težine zadatka.
– Imajući u vidu spor proces formiranja valsti, nemamo pravo na stotinu dana kao što su imali drugi, zbog toga moramo odmah odbokirati sve procese, usvojti budžet i sredstva za investicije staviti na raspolaganja entitetima – rekao je Tegeltija.
On je pojasnio poslanicima Predstavničkog doma da dokument koji danas predstavlja nije detaljan program rada Savjeta ministara za mandatni period, već osnovne smjernice za rad, jer je plan rada moguće sačiniti tek nakon završetka procesa izbora Savjeta ministara i najavio da će nakon izbora svih ministara u Savjetu ministara biti pripremljen i objavljen detaljan plan rada za mandatni period.
Tegeltija se dotako sive ekonomije, društvenog bruto proizvoda, odlaske ljudi, te naglasio da će u saradnji sa entitetima raditi na smanjanu opretećenja i povećanju plata.
– Stavićemo fokus na Zakon o osiguranju depozita, te Zakon o PDV. Daćemo puno podršku entitetskom vladama u jačanju bankarskog sektora i radićemo na digitalnoj transformaciji zemlje i poboljšanju e-usluga. Radićemo na transparetnost javih preduzaća, i registru javih preduzaća koji će sadržati sve podatke o vlasništvu, zaposlenima i dugu – rekao je Tegeltija između ostalog, te se dotako i smjernica za razvoj energetike.
EU put
Navodi da je pristupanje EU jedan od glavnih ciljeva, te da je to najbolji okvir za reforme i razvoj BiH.

– Prešli smo dug put koji je nepotrebno zaustavljen ove godine. U ovim izazovim i reforskim vremenima, čak i za EU,  BiH mora da pokaže spremnonst i  snagu, jer sticanje statusa kandidata za BiH bi predstavalja povrdu za primenu demokratiji prava. Put ka EU je put reformi i moramo biti spremani – rekao je Tegeltija.
Foto: M.Tabaković/Avaz/RAS Srbija
Posebno je istakao da će novi Savjet ministara raditi na unapređenju institucionalnog i zakonodavnog okvira, te jačanju kapaciteta, kako bi se ojačala prevencija i borba protiv korupcije, organizovanog kriminala, uključujući pranje novca i terorizam.
– Jedan od mojih prvih koraka biće sastanka sa predsjednikom Vlada RS i premijerom FBiH, s ciljem da jačamo saradnju etniteta – rekao je Tegeltija.
Tegeltij je konstatovao je da BiH mora razvijati saradnju sa svima, u skladu sa ustavnim i zakonskim rješenjima, ali i u skladu sa iskazanom voljom i opredjeljenjem svih njenih konstitutivnih naroda.
Naglasio da je u okolnostima postojanja ozbiljnih bezbjednosnih izazova kojih nije pošteđen niko, pa ni BiH, poput migrantske krize, radikalizma i terorizma, neophodno razvijati saradnju sa svima, na zajedničkim, partnerskim odnosima.
Osim imenovanja Zorana Tegeltije za predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH, na dnevnom redu je potvrđivanje, te imenovanje članova komisija ovog doma.
– Spreman sam raditi na tome da ovo društvo bude uspješnije, nadam se da ste i vi – rekao je Tegeltija u obraćanju poslanicima.
Nema članova Predsjedništva BiH
Na samom početku sjednice Parlamenta BiH poslanici su se izjašnjavali o prigovoru posalnika Damira Arnauta da u sali nema članova Predsjedništva BiH kao predlagača, ističući da je po Poslovniku sjednici dužan prisustvovati bar jedan od predlagača.
Zbog toga što su članovi Predsjedništva BiH na službenom putu, predsjedavajući Zvizdić dao je na glasanje da se rasprava o ovom pitanju nastavi bez prisustva članova Predsjendištva.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

Možete da nas pratite i na Facebook stranici

Postoji plan da Srbija i Rusija zajedno proizvode oružje, uključujući i složenije borbene sisteme, izjavio je ambasador Srbije u Moskvi Miroslav …
VIŠE

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Dragan Mektić potvrdio je da će Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) Republike …
VIŠE

Izaslanik američkog državnog sekretara za zapadni Balkan Metju Palmer rekao je da Program reformi BiH jača partnerstvo BiH i NATO saveza i da se …
VIŠE

Za danas je zakazana sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine, a na dnevnom redu je potvrđivanje imenovanja Zorana Tegeltije za …
VIŠE

Načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić najavio je da će u idućoj godini u ovoj lokalnoj zajednici biti investirano više od tri miliona KM …
VIŠE

Četvrta hitna sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, na kojoj je predviđeno potvrđivanje imenovanja predsjedavajućeg Savjeta …
VIŠE
Let’s block ads! (Why?)