Home Vijesti PO HITNOM POSTUPKU Poslanici Parlamentarne skupštine danas o prijedlogu zakona o budžetu

PO HITNOM POSTUPKU Poslanici Parlamentarne skupštine danas o prijedlogu zakona o budžetu

0

Na dnevnom redu sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH danas će se naći Prijedlog zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu, po hitnom postupku.
Predsjedništvo BiH usvojilo je 26. juna Prijedlog zakona o budžetu institucija i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu u iznosu od 996.000.000 KM i uputilo ga Parlamentarnoj skupštini BiH na usvajanje.
Pred poslanicima će se naći i Prijedlog zakona o izboru sudija Ustavnog suda BiH koje je prethodno birao predsjednik Evropskog suda za ljudska prava.
Poslanici će raspravljati i o negativnom mišljenju Ustavnopravne komisije ovog doma na ovaj zakonski prijedlog.
U Prijedlogu zakona, koji bi poslanici trebali da razmatraju u prvom čitanju, navedeno je da BiH izborom isključivo državljana BiH treba da obezbijedi vlastiti suverenitet, koji je ograničen dosadašnjim načinom izbora troje stranih državljana za sudije Ustavnog suda.
Na dnevnom redu sjednice je i Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, čiji su predlagači poslanici Naše stranke Mirjana Marinković Lepić i Predrag Kojović.
Predlagači traže da se u drugom čitanju, po skraćenom postupku iz Zakona o platama i naknadama briše odredba kojom je između osatlog utvrđena i naknada za vrijeme produženog radno-pravnog statusa izabranih lica i imenovanih zvaničnika.
Kao razlog za izmjene i dopune Zakona o platama i naknadama zaposlenim u institucijama BiH predlagači navode višestruko veća primanja poslanika i delegata u parlamentu BiH u odnosu na primanja građana.
Za sprovođenje ovog Zakona, navode predalgači, nisu potrebna dodatna finansijska sredstva, te da će biti napravljene znatne uštede.
Oni navode da je iznos sredstava na ime paušala poslanicima i delegatima 40.671 KM neto, što za mandatni period od četiri godine iznosi 1.952.245 KM.
Pred poslanicima će se naći mišljenje Savjeta ministara, koji podržava uštede koje bi bile postignute ovim zakonskim rješenjem, ali uz skretanje pažnje na odredbu u Ustavu BiH kojom je propisano da naknada, za lica koja obavljaju funkcije u institucijama BiH, ne može biti umanjena za vrijeme trajanja mandata.
Uz Prijedlog su dostavljena i mišljenja nadležnih komisija, o kojima će se poslanici izjašnjavati.
Dnevnim redom je predviđeno i razmatranje Prijedloga zakona o dopuni Zakona o akcizama u BiH, u prvom čitanju.

Ovim zakonskim rješenjem je predviđeno da se pet odsto ukupnog iznosa prikupljenog po osnovu akcize na duvanske prerađevine usmjeri namjenski prema Fondu solidarnosti Republike Srpske, FBiH i nadležnoj instituciju u Brčko distriktu, nije dobio pozitivno mišljenje Komisije.
Poslanici će raspravljati i mišljenju Komisije za finansije i budžet, koja je sa pet glasova za, jednim protiv i tri uzdržana prihvatila principe Prijedloga.
Ustavnopravna komisija, na sjednici održanoj juče, takođe je dala negativno mišljenje.
Poslanici bi trebali raspravljati i o dva Prijedloga zakona o izmjenama Izbornog zakona BiH.
Zahtjev za razmatranjem jednog prijedloga podnijeli su poslanici Nikola Lovrinović, Predrag Kožul, Borjana Krišto, Darijan Filipović, Mijo Matanović, Adil Osmanović, Safet Softić, Alma Čolo, Šemsudin Dedić, Halid Genjc, Nermin Mandr, Šemsudin Mehmedović, Edin Mušić i Denis Zvizdić, dok je drugi zahtjev podnio Dženan Đonlagić, Zlatan Begić, Vlatko Glavaš i Enver Bijedić.
Poslanici će raspravljati i o Mišljenju Ustavnopravne komisije, koja nije prihvatila principe Prijedloga poslanika DF.
Na dnevnom redu sjednice je, u drugom čitanju i Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Krivičnog zakona BiH, čiji su predlagači poslanici Saša Magazinović, Jasmin Emrić i Šemsudin Mehmedović.
U dnevni red je uvršten i Izvještaj komisije Kolegijuma o nastojanju za postizanje saglasnosti o Zahtjevu poslanika Mirka Šarovića, Dragana Mektića, Mire Pekić, Branislava Borenovića, Predraga Kojovića, Aide Baručije, Mirjane Marinković Lepić, Damira Arnauta, Nermina Nikšića, Saše Magazinovića, Nade Mladine i Zukana Heleza za iniciranje glasanja o rekonstrukciji Savjeta ministara BiH, kojim su tražili smjenu zamjenika ministra civilnih poslova u Savjetu ministara Siniše Ilića.
Komisija nije postigla saglasnost o ovom poslaničkom zahtjevu.
Predlagači navode da je Ilić, u vrijeme vanrednog stanja u Republici Srpskoj, zbog epidemije virusa korona, organizovao okupljanje u porodičnoj kući zbog proslave Vaskrsa.
Poslanici bi trebalo da razmatraju još nekoliko izvještaja komisija o postizanju saglasnosti, kao i izvještaje o radu pojedinih institucija BiH.
Na dnevnom redu sjednice je Informacija o stanju javne zaduženosti BiH na dan 31. decembar prošle godine, te Inicijativa poslanika Predraga Kojovića, Aide Baručije, Mirjane Marinković Lepić i Damira Arnauta kojom od Savjeta ministara tarže da najkasnije u roku od 15 dana, u parlamentarnu proceduru dostavi izmjene i dopune Zakona o javnim nabavkama.
Poslanici bi trebali da se izjasne i o davanju saglasnosti za ratifakaciju nekoliko sporazuma.
Sjednica je zakazana za 11.00 časova.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

Možete da nas pratite i na Facebook stranici

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić pozvala je Savjet ministara i Predsjedništvo BiH da …
VIŠE

To je poznati Dodikov stil. Bude tvrd na početku, pa smekša i dogovori se. Bakir Izetbegović, predsjednik …
VIŠE

Opet presudio da Ustavno-pravna komisija da negativno mišljenje na Prijedlog zakona o izboru sudija Ustavnog suda BiH. Dragan Mektić, poslanik SDS …
VIŠE

Bolnici u Trebinju donirali dva respiratora i mobilni RTG aparat. Johan Satler, šef delegacije predstavnika EU u …
VIŠE

Pokušavam da, kao potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, zaštitim svakog poslanika, bez obzira da li on dolazi iz vlasti ili …
VIŠE

Šef kluba SNSD u Predstavničkom domu parlamenta BiH Snježana Novaković Bursać izjavila je da će poslanici te stranke podržati budžet u …
VIŠE
Let's block ads! (Why?)