Home Vijesti Plenković predstavio hrvatsko predsjedavanje EU, a o migrantima na granici sa BiH...

Plenković predstavio hrvatsko predsjedavanje EU, a o migrantima na granici sa BiH REKAO JE OVO

0

Predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković predstavio je prioritete hrvatskog predsjedanja Savjetom EU poslanicima u Evropskom parlamentu i predsjednici Komisije Ursuli von der Lajen.
– Pod sloganom „Snažna Evropa u svijetu punom izazova”, Hrvatska se želi fokusirati na rješavanje pitanja koja su važna evropskim građanima – istakao je Plenković u govoru pred Evropskim parlamentom u kojem je predstavio četiri glavna prioriteta šestomjesečnog predsjedanja: Evropa koja se razvija, Evropa koja povezuje, Evropa koja štiti, te Evropa koja je uticajna.

Rekao je da će se hrvatsko predsjedništvo akcenat staviti na postizanje dogovora oko novog Višegodišnjeg finansijskog okvira, uredan završetak procesa povlačenja Ujedinjene Kraljevine iz Evropske unije, organizovanje sastanka na vrhu država članica EU i zapadnog Balkana u maju te na pripreme za Konferenciju o budućnosti Evrope.
Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Lejen naglasila je da je za napredak EU važno postići dogovor o novom budžetu koji će biti uravnotežen i pravedan, ali prije svega moderan, kako bi se Unija mogla nositi sa savremenim izazovima.
Kako je saopšteno iz Evropskog parlamenta, poslanici su podržali planove hrvatskog predsjedavanja, ali neki od njih su izrazili zabrinutost oko postupanja s migrantima na hrvatskoj granici s BiH.
-Što se tiče migracija, iščekujemo nove inicijative vezane uz Dablinski sporazum. Mora se napokon postići ravnoteža između odgovornosti i solidarnosti – odgovorio im je Plenković.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

Možete da nas pratite i na Facebook stranici

Poslanik PDP u Narodnoj skupštini Republike Srpske Draško Stanivuković tvrdi da će se zalagati za raskid bilo kakvog oblika saradnje sa SNSD u …
VIŠE

“Može se desiti da se i nama ne sviđa kako se neko zove, koju boju kose ili očiju ima.” Nenad Nešić, v.d. predsjednika …
VIŠE

Autobuska stanica u Zenici blokirana, a radnici „Zenicatransa“ štrajkuju glađu. Fuad Kasumović, gradonačelnik …
VIŠE

Za praznike odobrio po 500 KM za 26 višečlanih socijalno ugroženih porodica. Radovan Višković, predsjednik Vlade …
VIŠE

Dodik je dodao da su Republika Srpska i Srbija danas najstabilniji dio na Balkanu i da jedino Srbi imaju potencijal za napredak na tom području. …
VIŠE

Bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović demantovao je ratne veze sa ubijenim iranskim generalom Kasemom Sulejmanijem. Istovremeno, …
VIŠE
Let’s block ads! (Why?)