Home Vijesti PETROVIĆ: POBJEDA KOALICIJE NA IZBORIMA OMOGUĆAVA STABILNOST SRPSKE

PETROVIĆ: POBJEDA KOALICIJE NA IZBORIMA OMOGUĆAVA STABILNOST SRPSKE

0

BANJALUKA – Generalni sekretar SNSD-a Luka Petrović ocijenio je da pobjeda SNSD-a i koalicije na opštim izborima omogućava stabilnost Republike Srpske, navodeći da bi nova vlada Srpske trebala da bude formirana do kraja godine, a vjerovatno i prije.
Petrović je naglasio da će opredjeljenje Republike Srpske i u narednom periodu ostati stabilnost kako bi se oduprla kontinuiranim pritiscima.
On je rekao da je naredni period – period jačanja Republike Srpske.
“Smatram da Republiku Srpsku možemo da odbranimo od napada jakom većinom u parlamentu i vjerujem da će nam prići neki politički subjekti kada uvide da je ovaj način rada ispravan i da stvarno želimo da očuvamo i unaprijedimo Srpsku”, rekao je Petrović za ATV.
On je rekao da je u Srpskoj neophodno sprovesti reformu obrazovnog sistema, od vrtića pa nadalje, dodajući da bolonjski sistem obrazovanja nije donio rezultate.
Prema njegovim rječima, lider SNSD-a Milorad Dodik pokazao je da zna gdje je put Republike Srpske, što je pokazala njegova pobjeda i pobjeda koalicije.
Petrović kaže da slijedi održavanje Sabora i Glavnog odbora SNSD-a, ističući da je smjernica politike ove stranke osvježavanje kadrova i dovođenje novih lica koja će moći da se uhvate u koštac sa svim tokovima.
Kada je riječ o situaciji u zajedničkim institucijama BiH, on je naglasio da su SNSD i koalicioni partneri u protekle četiri godine radili dobro i sačuvali Republiku Srpsku, te da ona nije ugrožena, niti su njene nadležnosti derogirane.
“Svakako da tamo treba `pročistiti` mnogo toga i da ti kadrovi koji će ojačati Srpsku i vraćati njene nadležnosti budu jedinstveniji. Važno je da srpski korpus bude što snažniji, jer je to proces”, rekao je Petrović.
Petrović je naglasio da će i partnerska saradnja sa strankama iz Federacije BiH imati za cilj jačanje Republike Srpske.
On kaže da je, zbog svega što se dešavalo – blokiranja investicija u Srpskoj poput “Buk Bijele”, aerodroma Trebinje i drugih, važno da Republika Srpska u institucijama u Sarajevu ima jaku reprezentaciju i kadrovsku strukturu.
“Ako to ne budu omogućili, onda mi tu nemamo šta tražiti. Kadrovi koji u Sarajevu ne budu radili za Srpsku neće biti dobro primljeni”, naglasio je Petrović.
Govoreći o proteklim izborima, Petrović je istakao da je sve bilo vidljivo u izbornoj noći 2. oktobra i da nije bilo prirodno da opozicija proglašava izbornu pobjedu dok se praktično nisu ni počeli brojati glasovi za predsjednika i potpredsjednike Srpske.
“To je bio scenario za pokušaj `obojenih revolucija` i destabilizacije Republike Srpske”, rekao je Petrović.
Prema njegovim riječima, vidljivo je da su SNSD i koalicioni partneri pobijedili na sva četiri nivoa, a da je opozicija željela da predstavi svoju snagu na neki drugi način.
Petrović je dodao i da je zadovoljan rezultatima SNSD-a u Trebinju koji je osvojio 43 odsto glasova, a kandidati ove stranke za srpskog člana Predsjedništva BiH i predsjednika Republike Srpske, Željka Cvijanović i Milorad Dodik, zabilježili su ubjedljive pobjede.
Adblock test (Why?)