Home Vijesti PET DIVOVA „Despoti“ su bili kraljevi defilea u Banjaluci, a OVO SU...

PET DIVOVA „Despoti“ su bili kraljevi defilea u Banjaluci, a OVO SU IM MOGUĆNOSTI (FOTO, VIDEO)

0

Kako su iz Tehničkog remonta Bratunac obećali, Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske za godinu dana dobilo je pet oklopnih multifunkcionalnih vozila „Despot“.
Ovog diva među vozilima prvi put javno smo vidjeli prije tačno godinu dana u Banjaluci, a na današnjem defileu u čast Dana Republike Srpske u koloni su, pored njega, bila još četiri okolopnjaka.
Sada su potpuno opremljeni i savremenim termovizijskim kamerama i uređajima za posmatranje u krugu od 360 stepeni, opremom za prepoznavanje lica i vozila, kao i za forenzičku pretragu.
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Sada su potpuno opremljeni i savremenim termovizijskim kamerama i uređajima za posmatranje u krugu od 360 stepeni, opremom za prepoznavanje lica i vozila, kao i za forenzičku pretragu.
Pročitajte još:(UŽIVO) PONOSNO I SVEČANO Cvijanović: Srpska će da traje ZA SVA VREMENA (VIDEO, FOTO)ULICE BANJALUKE OBOJENE U SVEČANOST Defile u centru grada povodom Dana Republike (VIDEO, FOTO)
Dužinom većom od šest metara i visinom od 2,7 metara, „despot“ je i ovaj put bio zvijezda, kralj svečanog defilea, pred očima javnosti, političkog vrha Srpske, funkcionera Srbije i ostalih zvanica.
„Despot“ pripada kategoriji savremenih oklopnih vozila namijenjenih obavljanju veoma širokog spektra misija iz domena policije i vojske.
Osnovni koncept vozila bazira se na višenamjenskoj šasiji sačinjenoj od savremenih sklopova pogona i prenosa snage, te nezavisnim sistemom oslanjanja koji omogućava visok stepen pokretljivosti u svim terenskim i vremenskim uslovima.

Vozilo se može koristiti za patrolne i izviđačke misije, za prevoz i podršku jedinica za specijalne operacije, protivgerilsku, protivterorističku i protivoklopnu borbu, kao komandno vozilo, za kontrolu granica, kontrolu teritorije, osmatranje, te kao sanitetsko i medicinsko vozilo, kao i za druge svrhe na zahtjev kupca.

„Despot“ sa „mercedesovim“ dizel motorom razvija brzinu veću od 120 kilometara na čas, sa mogućnošću savladavanja nagiba od 50 stepeni, bočnih nagiba do 30 stepeni, vertikalnih prepreka od pola metra, vodenih prepreka do 1,1 metar, sa prilaznim uglom od 40 stepeni i izlaznim uglom od 43 stepena.

Ukratko, vozilo posjeduje odlične performance za kretanje i savladavanje različitih zahtjevnih terena i prepreka.
Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija
Snaga motora je 240 kW (322 konjske snage pri 2.200 obrtaja u minuti), sa automatskim šestostepenim mjenjačem i dvobrzinskim razvodnikom pogona sa blokadom diferencijala i parking kočnicom.
Pročitajte još:SVI KAO JEDAN “Pukni zoro” na Trgu Krajine za SPEKTAKULARAN KRAJ DEFILEA (VIDEO)DA SE NAJEŽIŠ Srpska na nogama, “Junaci sa Košara” orilo se Banjalukom (VIDEO)
Ima sistem pogona na četiri točka sa nezavisnim vješanjem, centralni sistem za kontrolu pritiska u gumama, sistem protiv blokiranja kočnica (ABS) i širok spektar standardne opreme.
Pneumatici su veličine 395×85 R20. Može da radi na temperaturama u rasponu od minus 30 do plus 50 stepeni Celzijusa.
Vozilo je opremljeno alternatorom snage 100A i sa dvije baterije 2x12V 240Ah, koji napajaju vozilo električnom energijom. Posjeduje dva asimetrična rezervoara goriva ukupne zapremine čak 400 litara.
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Sadašnji Tehnički remont Bratunac osnovan je kao Tehničko – remontni zavod još 1955. godine kao državno preduzeće sa dvije radionice za održavanje, popravku i remont motornih vozila, a tokom godina prerasta u glavno skladište Oružanih snaga Jugoslavije sa preko 1.500 zaposlenih, proizvodnim pogonom i prostorom za skladištenje na površini od 22.000 metara kvadratnih.
Sada je TRB većinski privatno preduzeće u kome Vlada Srpske ima manjinski paket akcija, ali i pruža podršku prilikom sklapanja komercijalnih ugovora sa ciljem jačanja nacionalnih odbrambenih sposobnosti i bezbjednosti.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

Možete da nas pratite i na Facebook stranici

Novoizabrani predsjednik Hrvatske Zoran Milanović nastaviće podržavati BiH na evroatlantskome putu kao i tamošnje Hrvate kako bi bili ravnopravni …
VIŠE

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je da je sa delegacijom francuskih parlamentaraca danas dogovorio da …
VIŠE

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da vlast u Podgorici plasira zabludu da su Crnogorci poseban narod i da to pokušava da …
VIŠE

Predsjednik Odbora Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta uputio je najiskrenije čestitke rukovodstvu i građanima Republike …
VIŠE

Dan Republike koji se danas svečano obilježava širom Srpske posebno će ostati upamćen u porodici bivšeg ministra bezbjednosti BiH Dragan …
VIŠE

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik razgovarao je danas u Banjaluci sa delegacijom francuskih parlamentaraca, koje je predvodio senator …
VIŠE
Let’s block ads! (Why?)