Home Ostalo Performans i pres konferencija nezaposlenih majki kod Vlade Srpske

Performans i pres konferencija nezaposlenih majki kod Vlade Srpske

0

Nezaposlene majke koje ne ostvaruju pravo na materinski dodatak okupile su ispred zgrade Vlade Republike Srpske već nekoliko puta na pres konferenciji i performansu.

Traže sastanak sa premijerkom Željkom Cvijanović. Ukoliko se i ovaj put niko ne odazove na njihov poziv, 8. februara predaće apelaciju Ustavnom sudu Republike Srpske.

J28edan sastanak sa premijerkom Željkom Cvijanović. To traže nezaposlene i nezadovoljne majke iz svih krajeva Republike Srpske. Sa današnjim, predale su ukupno osam zahtjeva za razgovor sa premijerkom. Odgovora nije bilo.

One su simbolično napravile štrik na kome su stavile odjeću za bebe, kako bi svi mogli vidjeti koliko je novca mjesečno potrebno nezaposlenim roditeljima za izdžavanje jednog djeteta. Ne kriju razočarenje.

“Ako je premijerka u medijima izjavila da to njoj ne stvara nikakav problem, ne vidim razlog zašto se nama nije odazvala nijednom. Mislim da je prioritet u ovoj državi jedna majka sa bebom.

Ne tražimo ništa retroaktivno, tražimo od onog dana kad je dijete rođeno, odnosno od donošenja zakona tražimo ostatak novca, ne od njegovog rođenja”, rekla je Anja Kostić, nezaposlena majka.

Majke poručuju da neće odustati. Tvrde da se njihov glas čuje samo onda kada su izbori, a da su nakon toga potpuno zaboravljene.

“Želim da pomenem i naše Ministarstvo porodice, omladine i sporta i da ih evo lijepo zamolim da ako ništa drugo, bar da izađu da nas nauče igrati šah pošto očigledno nisu Ministarstvo omladine i porodice, nego samo sporta. Pa de da zaigramo taj šah, neka nas nauče da i mi znamo pošto je to izgleda prioritet ovdje kod nas u našoj državi”, poručila je Ana Radukić, nezaposlena majka.

Uz majke je, kao i svaki put do sada, bio je i Draško Stanivuković, odbornik PDP-a u Skupštini grada Banjaluka. Poručio je da je dosta bilo čekanja na odgovor od nadležnih i rekao da će se ovim pitanjem od sada baviti Ustavni sud Republike Srpske.

“8.februara planiramo da predamo apelaciju Ustavnom sudu, koju radi 4-5 pravnika ozbiljno i onda više nema potrebe za pregovorima, dogovorima.

Pravni lijek, ja se nadam da će učiniti svoje i da će reći da jedan dio majki jeste diskriminisan i da nije ustavno, da nije po zakonu i da nije po međunarodnim ljudskim pravima”, rekao je Stanivuković.

Nezaposlene majke protestuju protiv novog Zakona o materinskom dodatku.
One traže da sve majke koje su se porodile prije 1. decembra primaju naknadu od 405 KM do navršene godine dana djeteta, što novim zakonom nije predviđeno.