Home Biznis Peking postao glavni trgovinski partner EU

Peking postao glavni trgovinski partner EU

0

20.02.2021. / 16:59

PEKING – Sjedinjene Američke Države više nisu zemlja sa kojom Evropska unija najviše trguje robom na svijetu. Sada je to Kina, pokazali su podaci objavljeni ove sedmice.

FOTO: Pixabay

Prošle godine je uvoz iz Kine na Stari kontinent porastao za 5,6 odsto, a izvoz EU u najmnogoljudniju državu na svijetu je porastao za 2,2 procenta.

S druge strane, uvoz iz SAD smanjio se za 13,2 odsto, a smanjio se i izvoz u ovu zemlju za 8,2 odsto, prenosi poslovni portal eKapija.

Robna razmjena EU i Kine je 2020. iznosila 586 milijardi evra, što je za 31 milijardu više od razmjene EU i SAD.

Kineska ekonomija je prošle godine porasla za 2,3 odsto, dok se američka proizvodnja smanjila za 3,5 odsto. To je omogućilo Kini kao drugoj ekonomiji svijeta da ojača uticaj.

Daniel Gros iz Centra za studije o evropskim politikama izjavio je da nije iznenađen ovim podacima. Ali smatra da su odnosi između EU i SAD i dalje vrlo snažni.

Podsjetio je da Evropska unija više izvozi u SAD nego u Kinu i time stvara mnogo radnih mjesta. Važno je naglasiti i to da se podaci ne odnose na transatlantsku trgovinu uslugama, a koja iznosi 494 milijardi evra godišnje, prenosi Blic.

Gros je ukazao na to da je i više američkih investicija u EU i obratno nego što je to slučaj u odnosu EU i Kine.

Let's block ads! (Why?)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here