Home Vijesti PAVIĆEVA STIDLJIVA KONTRA DODIKU Šta znači zaustavljanje djelovanja DNS u koaliciji

PAVIĆEVA STIDLJIVA KONTRA DODIKU Šta znači zaustavljanje djelovanja DNS u koaliciji

0

Od odluke Predsjedništva DNS da „zaustavi” dalje djelovanje u koalicionom sporazumu prošlo je 13 dana, sastanak Marka Pavića i Milorada Dodika još je neizvjestan, a različitom djelovanje političkih partnera, poslije dugo vremena, svjedočili smo i u Narodnoj skupštini.
Preciznije, Predsjedništvo DNS donijelo je 5. oktobra Odluku o zaustavljanju daljeg djelovanja u okviru Sporazuma o načinu i kriterijumima zajedničkog djelovanja koalicionih partnera u mandatnom periodu 2018 – 2022. godina.
– Razočarani odnosom prema Demokratskom narodnom savezu, kako na republičkom tako i na lokalnom nivou, neprestanim i učestalim smjenama, nepovjerenjem, sumnjičenjem kadrova DNS, nipodaštavanjem rezultata rada i onemogućavanjem djelovanja u punom kapacitetu, odlučili smo se na ovaj korak – navedeno je u saopštenju, nakon čega je predsjednik DNS Marko Pavić poslao pismo lideru SNSD Miloradu Dodiku tržeći sastanak.
Portparol SNSD Radovan Kovačević kaže da još nije definisan termin sastanka sa rukovodstvom DNS.
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
– I mi smatramo da je dobro da razgovaramo o svim temama koje mogu na bilo koji način da nanesu štetu koalicionoj saradnji naše dvije stranke. Šta konkretno znači njihova odluka, ne bih znao reći s obzirom da se ništa značajno nije promijenilo. Naša saradnja sa DNS u lokalnim zajednicama, javnim preduzećima, u Vladi RS je ostala ista. Vkerujemo da će ona u narednom periodu biti samo bolja – kaže Kovačević za Srpskainfo.
Od sjednice Predsjedništva DNS prašina se pomalo slegla, ministri, direktori i ostali kadrovi DNS redovno idu na posao, primaju plate, a kolege iz koalicije se prema njima ponašaju kao da je sve u najboljem redu.
Ministra saobraćaja i veza Srpske Neđu Trninića telefonskim pozivom juče smo zatekli u Istočnom Sarajevu gdje se pripremao za sjednicu Vlade.
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
– Što se tiče DNS, na sjednici Predsjedništva stranke smo dogovorili da ne dajemo izjave dok se lideri ne sastanu – rekao nam je Trninić.
Rečeno – učinjeno. Srpskainfo je juče pokušala da čuje izjavu Pavića, njegovog zamjenika i sekretara stranke Dragutina Rodića, potpredsjednika DNS Dragomira Jovičića, Milana Radovića i Đorđa Popovića, ali ni jedan nije odgovorio na poziv.
Javio se jedino potpredsjednik Darko Banjac koji tvrdi da „zaustavljanje djelovanja“ u okviru kaolicionog sporazuma ne znači da kadrovi DNS ne treba da idu na posao.
Foto: Privatna arhiva/RAS Srbija
– To znači da u djelovanju u Narodnoj skupštini RS sada samostalno donosimo odluke. Nemamo više obavezu da podržavamo sve odluke u Narodnoj skupštini, a to smo videli i na glasanju na posljednjoj sjednici. Mi u DNS glasamo na osnovu sopstvenih stavova dok se ne desi taj sastanak predsjednika stranaka. Nakon toga ćemo vidjeti u kom smjeru će se ići. Kada će biti održan sastanak, to je pitanje za predsjednika Pavića – kaže Banjac.
Šta se zapravo desilo na prošloj sjednici Narodne skupštine?
Budući da vladajuća koalicija i bez DNS ima većinu za usvajanje zakona, prošlo je nezapaženo da su poslanici DNS u slučaju nekih važnih odluka glasali drugačije od SNSD.
Pročitajte još:ŠTA JE LIDER DNS PISAO DODIKU? “Razočarani smo, ubuduće SVE ODLUKE DONOSIMO SAMI”“ILI SMO ZAJEDNO ILI NISMO” Dodik poručio DNS da će biti odstranjeni iz vlasti ako podrže ŠarovićaNEZADOVOLJNI ODNOSOM Aćić: DNS zaustavlja “djelovanje u koaliciji” sa SNSD
Uvidom u listing glasanjaa s nastavka šeste redovne sjednice jasno je da su prisutni poslanici DNS bili uzdržani prilikom glasanja o izvještaju o poslovanju Investiciono – razvojne banke RS za 2018. dok su ostali u koaliciji bili za.

Kada je na red došlo glasanje za Izvještaj Garantog fonda RS o poslovanju za 2018. DNS je čak glasao protiv kao i opozicija, dok se SNSD podržao pomenuti izvještaj. Ipak, za većinu odluka, zakona, izvještaja i ostalih akata DNS je glasao kao i SNSD.
U ostalim strankama koalicije ne miješaju se mnogo u odnos dvije najveće stranke i priželjkuju smirivanje tenzija.
– Očekujem da ćemo svi razumjeti da je potrebno dvotrećinskom većinom završiti proces očuvanja i zaštite Srpske i da tu nisu bitne pojedinačne ambicije ni razne kalkukacije koje postoje i u drugim strankama, a ne samo u DNS. Nadam se da će DNS ostati u koaliciji jer je poprilično racionalno postavljen koalicioni ugovor. Svako dobija svoje po procentima – kaže predsjednik US Nenad Stevandić.
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
U međuvremenu, u priču se umiješala opozicija iz koje pozivaju DNS da promijeni stranu i priključi se njima. Lider SDS Mirko Šarović priznao je da je razgovarao sa Pavićem i da je na DNS da odluči.
Dok u DNS izbjegavaju razgovor na ovu temu, Stevandić smatra da je Šarovićev poziv usmjeren na slabljenje i podjele DNS.
– Mislim da je za DNS pogubniji taj poziv od nesuglasica sa SNSD. Što se tiče Ujedinjene Srpske, s velikim zadovoljstvom mogu zaključiti da meni SDS i PDP nisu upućivali takve pozive zato što znaju kakav mi je stav – zaključuje Stevandić.
Šuka: Izvjesniji je ostanak u koaliciji
Politikolog Marko Šuka smatra da je najizglednije rješenje krize između SNSD i DNS ostanak u koaliciji, s tim da očekuje da Dodik istraje sa svojim zahtjevima da „neće s pojedincima u DNS“ koje je nazvao mangupima i optužio ih za saradnju s opozicijom.
Šuka podsjeća da je to, prije svih, Milan Radović „koji je političku karijeru započeo na neslavan način, jer su ga pominjali kao ministra i premijera RS, a od toga nije bilo ništa“.
Foto: privatna arhiva/FacebookMarko Šuka
– To je izglednija opcija nego da DNS napusti koaliciju, jer bi to izazvalo nova cijepanja i podjele. Pavić i Dodik su previše dugo zajedno, previše toga znaju jedan o drugom da bi se lako podijelili. Smiješna je bila i prva situacija kada je Dodik podijelio DNS na one sa kojima može sarađivati i na one s kojima neće. Da je postojala principijelnost Pavića, ne bi to prihvatio. Ali, pokazuje se da je mnogo važnije da se ostane u vlasti bilo kako, umjesto da zadržiš partiju u cjelini, da ima neki kapacitet veći nego sada. Navodno DNS ne može s pola svojih dojučerašnjih saradnika (koji su sada u Demosu), ali svi zajedno mogu da budu dio vlasti – zaključuje Šuka.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

Možete da nas pratite i na Facebook stranici

Zapošljavanje rodbine i prijatelja u javne institucije prije par godina smatralo se skandalom, novinari koji o tome pišu bili su tuženi, dok su …
VIŠE

Član Predsjedništva PDP i narodni poslanik Ljubiša Krunić poručio je da je SNSD na čelu sad Miloradom Dodikom toliko nisko pao jer ga brane …
VIŠE

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović rekao je danas nakon sjednice Predsjedništva ove stranke da u narednom periodu slijede novi razgovori sa HDZ te …
VIŠE

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik uputio je pismo predsjedniku Kraljevske švedske akademije nauka Matsu Malmu u kojem ga obavijestio da …
VIŠE

Predsjednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije Miodrag Linta ocjenjuje da “fašističko ponašanje gradonačelnika Vukovara …
VIŠE

Kancelarija visokog predstavnika međunarodne zajednice (OHR) u BiH komentarisala je izjavu člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika “kako …
VIŠE
Let’s block ads! (Why?)