Home Vijesti PAVIĆ BIRA – OBRAZ ILI ČLANSTVO Da li će lider DNS preći...

PAVIĆ BIRA – OBRAZ ILI ČLANSTVO Da li će lider DNS preći preko još jednog ŠAMARA

0

Ono što se ovih dana šuškalo juče se i ostvarilo – koalicioni partneri lupili su novi šamar lideru DNS Marku Paviću.
Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija definitivno je prihvatio prijedlog potpredsjednika DNS Nenada Nešića i za novog ministra za ljudska prava i izbjeglice odabrao Mlađena Božovića, umjesto Draška Aćimovića, koji je bio Pavićev izbor.
Ovim su koalicioni partneri dali do znanja da im je bitniji Nešićev glas u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, od toga da udovolje Pavićevim željama.
Da li će Pavić nakon ovoga ponovo, po ko zna koji put saviti kičmu i prijetiti uprazno ili je ovo definitivno kraj skoro dvije decenije dugoj koaliciji između DNS i SNSD?
Ukoliko izađe iz koalicije, da li će iko ostati u DNS ili će se članovi razbježati po drugim strankama, koje će im omogućiti da ostanu u svojim dosadašnjim foteljama zbog kojih su, kako se pokazalo, i došli u DNS?
Opsadno stanje
Kako saznaje Srpskainfo iz izvora u DNS, juče je u redovima ove stranke trajalo opsadno stanje. S jedne strane, grupa članova okupljena oko Pavića pokušala je da osigura većinu u Predsjedništvu stranke kako bi iz DNS mogli izbaciti Nešića, Darka Banjca i još neke članove koji su ovih dana otvoreno stali protiv izbora Aćimovića na mjesto ministra. Međutim, ostali su bez potrebne podrške. Uz Pavića su bili samo Ognjen Tadić i Dragutin Rodić, dok se Milan Radović nije izjašnjavao.
Foto: Dejan Božić/RAS Srbija
S druge strane, članovi DNS okupljeni oko Nešića bili su već spremni na ovakav scenario, te nije isključeno da, ukoliko ih Pavić svojim potezom izazove, obezbijede većinu i preuzmu stranku u svoje ruke.
Marko Pavić se juče nije javljao na pozive Srpskainfo, kao ni njegov zamjenik Dragutin Rodić. Izjavu nismo uspjeli da dobijemo ni od Milana Radovića.
Poniženja

Jedini dostupan za komentar bio je potpredsjednik DNS Marko Aćić, koji je kratko kazao za Srpskainfo da ne može komentarisati novonastalu situaciju. Na pitanje da li će DNS izaći iz koalicije, Aćić je rekao da ne vjeruje u tu opciju, ali da očekuje sastanak organa stranke na kojem će se razgovarati o ovom slučaju.
– Nemam namjeru ništa da komentarišem dok ne sjednemo unutar stranke i ne razgovaramo o svim otvorenim pitanjima –  istakao je Aćić.
Pročitajte još:OD VRHUNCA MOĆI DO GUBITKA AUTORITETA Da li je vrijeme da Marko Pavić ode u političku prošlostKO SU “MANGUPI” U DNS Dodik postavio USLOV Paviću za nastavak saradnjeDODIKOV ZAVRŠNI UDAR NA DNS Smjenom Maleševića pred kraj mandata SNSD pokazuje ko se pita u Srpskoj
Politički analitičar Velizar Antić navodi da pred Pavićem i DNS sada stoji veliki izazovi – otići iz koalicije ili ostati. Ukoliko ostanu, kako navodi Antić, to će značiti da pristaju na sva poniženja kojima su izloženi u proteklih godinu dana. Međutim, ukoliko odu iz koalicije, onda im nesumnjivo slijedi rasipanje članstva.
– Očigledno je da je DNS u proteklih godinu dana pod jakim udarom koalicionih partnera i da je njihova snaga svedena na neki minimum. Jučerašnja odluka da se prihvati kandidatura čovjeka kojeg je predložio Nešić, umjesto da se prihvati onaj kojeg je predložio predsjednik i stranački organi DNS, kap je koja je prelila čašu. Ovo je ogromna šamarčina za Pavića i ako pređe i preko toga, onda se gubi sav smisao uopšte postojanja te stranke – smatra Antić.
U stranci zbog fotelja
Dodaje da je smiješno da Pavić pređe preko ove uvrede. S druge strane, ako izađu iz vlasti, Antić smatra da će se DNS i Pavić naći pod još žešćim udarom i napadima i pitanje je da li će ga moći preživjeti kao stranka.
Antić ističe da je ovo ključni, odnosno prelomni trenutak kojim čitav odnos i igra između DNS i koalicionih partnera prelazi na mnogo viši nivo od svih dosadašnjih. Ključni problem po njemu je taj što je u DNS ušlo mnogo članova isključivo kako bi bili dio vlasti i dobili neke fotelje.
– Primali su u partiju sve i svašta, bez bilo kakve provjere, samo je bilo bitno da imaju što više članova. Mnogo ih je ušlo samo iz interesa. Svi oni u ovom trenutku gledaju šta će se desiti i gdje bi mogli preletjeti ako Pavić odluči da izađe iz koalicije. Mislim da im slijedi veliko rasipanje članstva ako izađe iz vlasti – zaključuje Antić.
Dodaje da Pavić i oni okupljeni oko njega vjerovatno u ovom trenutku važu kojim potezom više dobijaju, a kojim gube.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

Možete da nas pratite i na Facebook stranici

Ministru spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirku Šarovicću danas su u Banskom dvoru u Banjaluci uručene nagrade za najministra i ličnost …
VIŠE

Nenad Nešić, potpredsjednik DNS kazao je da Mlađen Božović nije njegov kandidat za Savjet ministara, nego kandidat njegove stranke. Poručio je …
VIŠE

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentin Incko izjavio je danas da je Program reformi već usvojen i da se u Narodnoj …
VIŠE

Izjava bivšeg šefa pregovaračkog tima Prištine Edite Tahiri kojom se najavljuje rat između Srba i Albanaca predstavlja najopasnije zveckanje …
VIŠE

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik uputio je podršku predsjedniku SAD Donaldu Trampu, ističući da oni koji vrše udar na Trampa i …
VIŠE

Vrlo važan aspekt u reformi pravosuđa BiH je prijava imovine sudija i tužilaca, ali ne samo da predate imovinske kartone i to je to. Tako nešto …
VIŠE
Let’s block ads! (Why?)