Home Biznis „Pavgord“ nudi 90 miliona KM za otkup svih potraživanja FG “Birač“

„Pavgord“ nudi 90 miliona KM za otkup svih potraživanja FG “Birač“

0

08.07.2022. / 14:10

BANJALUKA – Preduzeće „Pavgord“ iz Foče dostavio je Vladi Republike Srpske ponudu za otkup oko 45 miliona KM potraživanja Srpske od Fabrike glinice „Birač“ u stečaju, a ovo preduzeće spremno je da otkupi i preostala potraživanja povjerilaca, saznaje CAPITAL.

Foto: Alumina

Potraživanja javnog sektora iznose oko 45 miliona KM, a ukupno priznata potraživanja iznose 90 miliona KM.

Pravni zastupnik „Pavgorda“ Aleksandar Sajić potvrdio je za CAPITAL da su oni spremni da otkupe kompletna potraživanja i da isplate povjerioce u stoodstotnom iznosu.

Za sada su ponudu poslali na adresu Vlade i institucija RS koje imaju priznata potraživanja od FG „Birač“, a ukoliko dobiju pozitivan odgovor, otkup planiraju ponuditi i svim ostalim povjeriocima.

„Pokušaćemo da postignemo dogovor sa ostalim povjeriocima da otkupimo sva potraživanja jer ekipa koja je sada okupljena oko ’Alumine’ očigledno želi da ovakvo stanje ostane u nedogled. Mi to ne želimo i spremni smo da otkupimo sva potraživanja i da na taj način okončamo stečajni postupak“, rekao je Sajić i dodao da bi ponuda „Pavgorda“ trebalo bi da se nađe na jednoj od narednih sjednica Vlade.

„Pavgord“ je i ranije pokušavao da otkupi ova potraživanja nudeći duplo manju cifru, ali do prodaje nije došlo.

Podsjećamo, „Pavgord“ je još 2014. godine otkupio potraživanja litvanske Ukio banke od FG „Birač“ i njenih kćerki firmi u iznosu od 155 miliona KM, nakon čega su krenuli brojni sudski sporovi ove firme sa „FG Birač“ i „Aluminom“ preko koje pokušava da naplati sporna potraživanja of fabrike glinice.

 CAPITAL: M. Čigoja Ljubojević

Tagovi:

Povezane vijesti

Adblock test (Why?)