Home Biznis Parlament FBiH usvojio budžet od 4,9 milijardi KM

Parlament FBiH usvojio budžet od 4,9 milijardi KM

0

18.12.2019. / 15:10

SARAJEVO, Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH /FBiH/ usvojio je federalni budžet za narednu godinu koji je predložen u iznosu od 4.954.392.401 KM.

U odnosu na ovogodišnji, budžet je veći za 83 odsto ili 2,25 milijardi KM, a osnovni razlog uvećanja je integracija Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje u budžet FBiH, čiji finansijski plan za 2020. godinu iznosi oko 2,4 milijarde KM.

Planirano je da doprinosi za PIO/MIO u iznosu od 2,074 milijardi KM postanu prihod budžeta i od 1. januara se uplaćuju na jedinstveni račun Trezora.

To je, kako je obrazloženo, rezultat nastavka rasta prihoda od direktnih poreza i doprinosa zbog nastavka ekonomskog rasta i fiskalne discipline.

Penzije za decembar biće isplaćene sa redovnog računa Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje, dok će za januar u februaru biti isplaćene iz federalnog budžeta.

Budžet Federacije BiH za 2020. godinu sačinjen je na osnovu konzervativnih makroekonomskih projekcija, uvažavajući ne toliko optimistične makroprojekcije zemalja u okruženju, zemalja EU s jedne strane i poštujući i pridržavajući se principa restriktivne budžetske politike i ograničavanja rasta budžetske, odnosno tekuće potrošnje s druge strane.

Prijedlog budžeta prati i set zakona koji se tiču integracije Zavoda PIO/MIO u trezorsko poslovanje, koje je danas takođe usvojio Predstavnički dom.

Da bi ti zakoni, kao i Prijedlog budžeta stupili na snagu potrebno je da ih usvoji i Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, koji će se o njima izjašnjavati na sjednici najavljenoj za sutra.

Federalna Vlada prethodno je odbila sve amandmane na budžet za narednu godinu koje je predložila opozicija, a isto su učinili i poslanici Predstavničkog doma. Srna

Tagovi:

Povezane vijesti

Let’s block ads! (Why?)

avatar
  Pretplati se  
Notify of