Home Svijet Pariz spreman na tehničko odlaganje Bregzita

Pariz spreman na tehničko odlaganje Bregzita

0


Francuska ministarka spoljnih poslova Ameli de Monšalin izjavila je da je Pariz spreman odobriti “tehničko” odlaganje Bregzita “od nekoliko dana” da bi britanski parlament imao vremena završiti potrebne procedure, ali da se protivi odlaganju sa ciljem “novih pregovora o sporazumu”.

– Na kraju sedmice ćemo vidjeti je li čisto tehničko odlaganje od nekoliko dana opravdano zbog britanske parlamentarne procedure. Osim takve situacije, odlaganje s ciljem dobivanja na vremenu ili novih pregovora o sporazumu je isključeno – rekla je Monšalin u francuskom Senatu.

Britanski poslanici su juče prihvatili predloženi sporazum u načelu, ali su odbili po hitnom postupku raspravljati o njemu. Britanski premijer Boris Džonson je zatim objavio da će suspendovati raspravu o sporazumu dok se od Evropske unije ne dobije odgovor na zahtjev za odlaganjem datuma Bregzita, sada planiranog za 31. oktobar.

Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk je rekao da će preporučiti članicama Evropske unije da odobre novo tromjesečno odlaganje Bregzita.

– Mi nećemo promijeniti svoj stav. Izgubili smo previše vremena, postigli smo sporazum i on mora neodložno biti sproveden da bi prestala neizvjesnost koja kažnjava milione građana i firmi – izjavila je Monšalen.

(Avaz)

Let’s block ads! (Why?)