Home Vijesti Palmer: Rješenje za Kosovo je MEĐUSOBNO PRIZNANJE, ali ne isključujemo mogućnost za...

Palmer: Rješenje za Kosovo je MEĐUSOBNO PRIZNANJE, ali ne isključujemo mogućnost za DRUGE OPCIJE

0

Sjedinjene Američke Države žele da Srbija i Kosovo normalizuju odnose i tako otvore put ka zajedničkom cilju a to je članstvo u Evropskoj uniji, izjavio je specijalni predstavnik SAD za zapadni Balkan Metju Palmer.
On je rekao da SAD prostor za nastavak dijaloga vide u ukidanju taksi sa kosovske strane i obustave “kampanje delegitimizacije Kosova” sa srpske strane.
Gostujući u emisiji “Pravi ugao” na RTV, istakao da za SAD ne postoji pitanje kosovske državnosti i nezavisnosti, koja je nepovratna već normalizacija odnosa do koje mora doći dijalogom i dogovorom.
– Cilj procesa i tog dijaloga nije forsiranje bilo koje strane radi normalizacije odnosa, već naprotiv podrška i jednoj i drugoj strani – rekao je Metju Palmer.
Dogovor koji unapređuje mir i stabilnost je višedimenzionalan i on podrazumijeva bezbjednosna, politička i neka druga pitanja, kao i problem ljudskih prava i građanskih sloboda i zaštitu kulturnog blaga, precizirao je Palmer.
Govoreći o svom boravku u Prištini, Palmer je rekao da je i tamo bio jasan i da je ukidanje taksi na robu iz Srbije put ka normalizaciji i dijalogu.
– Do rješenja se može doći ukoliko obje strane približe stavove i mi nećemo nikome nametati to rješenje – rekao je Palmer i dodao da Srbija treba da prestane sa aktivnostima koje sprovodi radi delegitimizacije kosovske nezavisnosti, zbog čega su takse i uvedene.
SAD žele pozitivnu atmosferu, koje sad nema i do nje će se može doći ukoliko Beograd prestane sa delelegitimizacijom kosovske državnosti i nezavisnosti a Priština ukine takse, rekao je Palmer i ponovio da pitanje kosovske nezavisnosti za SAD ne postoji.
Priznanje nije problem koji se brzo i lako rješava i to nije pitanje za medije i televiziju. O tome će se raspravljati za pregovaračkim stolom rekao je između ostalog Palmer.
Naglasio je da je cilj dijaloga, koji treba da obuhvati široki spektar tema od bezbjednosti, zaštite kulturne baštine, prava manjina, do ekonomske saradnje – međusobno priznanje, prenosi KoSSev.

– To nije realistično. Problem priznanja nije nešto što dolazi brzo i lako za Kosovo. Međusobno priznanje će biti teško pitanje o kojem će se razgovarati. Jedino mjesto gdje to može da se postigne, nisu mediji, novine ili televizija, nego pregovarački sto – rekao je Palmer odgovarajući na pitanje otkud toliko optimizma oko nastavka dijaloga, kada u Prištini i dalje ima lidera koji insistiraju na tome da takse treba ukinuti tek nakon što Srbija prizna Kosovo.
O odnosu SAD prema Kosovu
Odgovarajući na pitanje kakva je to poruka kada građane u Prištini sa jedne strane uvjerava da je Kosovo za SAD nezavisno, a sa druge strane ih ohrabruje da postignu kompromis, Palmer navodi da stav SAD prema Kosovu jeste nepokolebljiv, ali taj stav nije dovoljan da Kosovu garantuje evropsku budućnost.
Foto: Klix.ba
– Odnos između Kosova i SAD je jak. Čvrst je, posvećeni smo da se postigne nezavisnost, ali to nije dovoljno za Kosovo, oni imaju dobre odnose sa SAD i to cijenimo. Međutim, budućnost Kosova nije da postane 51. država SAD, već da bude članica Evropske porodice država i njima je potreban put ka EU koji jedino mogu dobiti kroz dogovor sa Beogradom – rekao je Palmer.
“Palmer navodi da razumije poziciju Srbije da ne priznaje Kosovo kao nezavisno, ali insistira na tome da je za SAD “međusobno priznanje idealno rješenje za normalizaciju”. Ipak ne isključuje mogućnost da dve strane dogovore nešto drugo, rešenje koje “ne bi bilo do kraja međusobno priznanje, ali koje je bolje nego ovo što sada imamo”.
– Što se tiče SAD, ponovno razmatranje statusa Kosova nije cilj pregovora. Cilj pregovora je da se definišu elementi normalnog odnosa između Beograda i Prištine, što se SAD tiče, naš stav je da je međusobno priznanje idealno rješenje. Međutim, postoje određene stvari koje su možda jednostavnije stranama da se dogovore u ovom trenutku i to će poboljšati trenutnu situaciju. Ali to nije na meni da odlučim. To moraju oni sami da odluče – rekao je on.
O podjeli Kosova
Odbacio je mogućnost povezanosti većeg uključivanja SAD u razgovore Beograda i Prištine i pojavljivanja ideje o podjeli Kosova ili razmijene teritorija, insistirajući na tome da su same strane postavljale agendu. Na pitanje šta misli o ideji podjele, još jednom je ponovio da SAD interesuje normalizacija i da oni neće nametati nikakve parametre za postizanje tog cilja.
Međutim, politička podrška SAD implementaciji eventualnog sporazuma, zavisiće od toga da li oni smatraju da je taj dogovor dobar.
– Nećemo unaprijed odobriti rješenje. Želimo da vidimo do čega će doći kao rješenje i da nam onda to ispostave, pa ako mi imamo određene probleme sa tim, prići ćemo objema stranama da se to ispravi. Ako dvije strane žele našu podršku, ako žele našu podršku za implementaciju, našu političku podršku, onda da, željećemo da dobijemo dogovor koji je OK – rekao je Palmer.
(RTV)

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

Možete da nas pratite i na Facebook stranici

Čelnici oba doma Parlamentarne skupštine BiH, šefovi njihovih kabineta, šefovi klubova i članovi kolegijuma Sekretarijata imaju na raspolaganju …
VIŠE

Iako Republika Srpska nesmetano obavlja svoje nadležnosti, blokada novog Savjeta ministara paralizovala je nivo BiH čime je nanesena stvarna šteta …
VIŠE

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da nikad nije prestao da sanja samostalnu Republiku Srpsku i da je sada sve više i na javi …
VIŠE

Lider SNSD Milorad Dodik rekao je da on sigurno neće biti taj koji će inicirati sastanak sa liderima SDA i HDZ koji su izborni pobjednici u svom …
VIŠE

Članovi Predsjedništva BiH primiće danas u Sarajevu švedsku princezu Viktoriju i princa Danijela. Sastanku, koji je zakazan za 9.00 časova, …
VIŠE

“Kada se učlaniš u stranku siguran si do penzije. Niti moraš da učiš niti da radiš, bitno je samo da stranka preživi. Ko šiša državu.” …
VIŠE
Let’s block ads! (Why?)