Home Vijesti Pale: Predloženo da jedna ulica nosi ime Momčila Krajišnika

Pale: Predloženo da jedna ulica nosi ime Momčila Krajišnika

0

PALE – Načelnik opštine Pale Boško Јugović predložio je na današnjoj sjednici Skupštine opštine da jedna od paljanskih ulica nosi ime Momčila Krajišnika, u čast nedavno preminulog prvog predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske.
Јugović je rekao da će to Skupština prihvatiti kao inicijativu, a da bi komisija i odbornici predložili koja bi to ulica bila.
“To će sigurno biti odlučeno na nekoj od narednih sjednica”, dodao je Јugović.
Krajišnik je preminuo u utorak, 15. septembra, od posljedica zaraze virusom korona na Klinici intenzivne medicine za nehirurške grane Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske u Banjaluci, gdje je hospitalizovan 30. avgusta.
Sahranjen je 17. septembra na groblju Pribanj kod Pala.
Bio je jedan od osnivača Srpske demokratske stranke. Na izborima 1990. godine izabran je za poslanika na listi SDS-a, a odmah zatim i za predsjednika Narodne skupštine BiH.
Nakon višestruke majorizacije od koalicije SDA-HDZ i demonstrativnog izlaska srpskih poslanika iz Skupštine BiH, Momčilo Krajišnik je 25. oktobra 1991. godine izabran za predsjednika Skupštine srpskog naroda u BiH. Istu funkciju, ubrzo preimenovanu u predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, obavljao je sve do maja 1996. godine.
Na izborima 1996. godine izabran je za srpskog člana Predsjedništva BiH na mandat od dvije godine. Iste godine izabran je za člana Senata Srpske.
Septembra 2006. godine pred Haškim tribunalom proglašen je krivim za zločine protiv čovječnosti i osuđen na 20 godina zatvora.
Nakon što je odležao dvije trećine kazne, dio u Sheveningenu, a dio u britanskim zatvorima, Krajišnik je pušten na slobodu 30. aprila 2013. godine. U Banjaluci i na Palama dočekan je sa velikim uvažavanjem kao jedan od stvaralaca Republike Srpske.
Po dolasku na Pale, ubrzo je osnovao Asocijaciju Stvaraoci Republike Srpske, čiji je bio predsjednik.
Iza njega su ostala djeca Miloš, Milica i Njegoš, unučad i brat Mirko.

Let's block ads! (Why?)