Home Vijesti Ove godine se pasoša BiH odreklo 3.735 OSOBA

Ove godine se pasoša BiH odreklo 3.735 OSOBA

0

SARAJEVO – Trend odricanja građana od državljanstva BiH ne jenjava. Kako je potvrdila Zorica Rulj, portparol Ministarstva civilnih poslova BiH, od 1. januara do 3. decembra ove godine pasoša BiH odreklo se ukupno 3.735 osoba!
To znači da se od rata do danas državljanstva odreklo 88.163 građanina.
Inače, u postupku odricanja od državljanstva BiH stranke nisu dužne navesti razloge zbog kojih to čine, ali, kako Avaz saznaje, u neformalnim razgovorima najčešće kao razlog navode pravo na posjedovanje nekretnina, olakšano putovanje, olakšano studiranje u inostranstvu i uopšte veća prava u zemljama u kojima žive.
Najčešće postaju Nijemci, Austrijanci, Slovenci…
No, kao ni što se ne bave problemom odlaska ljudi iz BiH, vlasti se nikada nisu pozabavile problemom sve većeg ispisa iz knjige državljana.
Koliko je broj onih kojih se odlučuju na ovaj korak u porastu govori i podatak da se tokom 1996., prve poslijeratne godine, državljanstva BiH odreklo šest osoba, narednih nekoliko godina taj broj je bio dvocifren, da bi se danas mjerio hiljadama.
Pretpostavlja se da bi pravi val odricanja od državljanstva BIH mogao nastati tek kada pravo na pasoš neke druge zemlje steknu oni što iz BiH odlaze u posljednje dvije-tri godine.
Prema podacima Ministarstva civilnih poslova, najviše nekadašnjih državljana BiH postali su, barem formalno, Nijemci, Austrijanci, Slovenci, Norvežani, Česi… U međuvremenu, oni koji su se odlučili za danski pasoš, mogli su zadržati i onaj BiH, jer je Danska donijela zakon prema kojem se njihovi budući državljani ne moraju odreći državljanstva zemlje iz koje dolaze.
Cijena takse
Taksu u iznosu od 800 KM plaćaju svi oni koji se državljanstva BiH odriču u korist svih zemalja svijeta, izuzev ako uzimaju državljanstvo neke od zemalja bivše SFRJ. U tom slučaju plaćaju 200 KM.
No, odricanje od državljanstva BiH može biti i skuplje ako zahtjev neko podnosi putem diplomatsko-konzularne mreže BiH, jer se tada plaća i konzularna taksa, pa zahtjev košta oko 1.000 KM.
Najporaznija činjenica je da se u državnom budžetu novac od taksi za odricanje od državljanstva računa kao prihod.
Prošle godine bilo je predviđeno da se od tih taksi u budžet slije 2,2 miliona, ali ta suma premašila je 3,5 miliona maraka.
Let’s block ads! (Why?)