Home Vijesti “OVAJ PROBLEM VIŠE NE POSTOJI” Mektić rekao da je kamp Vučjak DEFINITIVNO...

“OVAJ PROBLEM VIŠE NE POSTOJI” Mektić rekao da je kamp Vučjak DEFINITIVNO ZATVOREN

0

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Dragan Mektić izjavio je danas da je izmještanjem migranata u prihvatne centre u Ušivku i Blažuju definitivno zatvoren neuslovni kamp Vučjak kod Bihaća.
Mektić je istakao da je u prihvatnom centru Ušivak juče smješteno 350 migranata sa Vučjaka, a da je u Blažuju noćas smješteno njih 300.
– U posljednje vrijeme na Vučjaku se nalazilo oko 350 migranata i za njih smo stvorili dodatne kapacitete u Ušivku. Oni su juče trebali da budu prevezeni u sedam autobusa – rekao je Mektić na konferenciji za novinare.
On je dodao da je, od početka akcije, sa Plješivice i iz pravca grada stigao veliki broj migranata u Vučjak, zbog čega je odlučeno da oni budu smješteni u bivšu kasarnu u Blažuju.
Mektić je istakao da su za migrante smještene u Blažuju obezbijeđeni ležaji, vreće za spavanje, deke, hrana, čaj, iako je riječ o kratkom roku od donošenja odluke da oni tu budu smješteni.
– Vučjak je ispražnjen i komunalne službe čiste i saniraju teren – dodao je Mektić, konstatujući da ovaj problem više ne postoji.
FOTO: E.TRAKO/AVAZ/RAS SRBIJA

Mektić i šef Misije Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u BiH Piter van der Overart zahvalili su lokalnim vlastima i organizacijama koje su pomogle rješavanje problema divljeg kampa na Vučjaku.
Overart je istakao da su svi migranti koji su prebačeni sa Vučjaka to uradili na dobrovoljnoj bazi.
On je konstatovao da kasarna u Blažuju nije još u potpunosti gotova kao prijemni centar, ali da će to biti za nekoliko sedmica.
– Ako poredite Blažuj i Vučjak, to su dan i noć – naglasio je Overart.
Studenti iz Nigerije
Odgovarajući na novinarska pitanja, Mektić je rekao da će dvojica nigerijskih studenata koji su pod prijetnjom sile bili natjerani da iz Hrvatske pređu u BiH biti vraćeni u svoju zemlju.
– Oni su pristali da uđu u program dobrovoljnog povratka – rekao je Mektić i dodao da neće biti pokretana procedura njihove readmisije u Hrvatsku jer su oni izrazili bojazan za sopstvene živote ukoliko budu tamo vraćeni.
– Nema potrebe da ih dovodimo u takvu situaciju i oni žele dobrovoljno da se vrate u Nigeriju – zaključio je Mektić.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

Možete da nas pratite i na Facebook stranici

Predsjednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije Miodrag Linta ocijenio je povodom 20 godina od smrti Franje Tuđmana da je prvi …
VIŠE

Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) najoštrije je osudio teške optužbe i prijetnje koje je SDA iznijela na račun Emira Kusturice i Petera …
VIŠE

Agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA) odbacila je zahtjev predsjednika Mladih PDP Banjaluka Ivana Begića i poslanika PDP u Narodnoj skupštini …
VIŠE

Predsjednik SDS Mirko Šarović reagovao je na današnju odluku parlamenta Srpske o neprihvatanju prijedloga odluka o raspuštanju skupština …
VIŠE

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poznat je kao ljubitelj dobre pjesme i ponekad svoje slobodno vrijeme u društvu prijetelja provodi na …
VIŠE

Predsjednik SDS- Mirko Šarović potpisao je danas u Istočnom Sarajevu peticiju “Imam pravo da znam”, u okviru inicijative ove stranke …
VIŠE
Let’s block ads! (Why?)