Home Vijesti OTVARANJE GRANIČNOG PRELAZA Brnabić: Sa Savjetom ministara prvo o “Bratoljubu”

OTVARANJE GRANIČNOG PRELAZA Brnabić: Sa Savjetom ministara prvo o “Bratoljubu”

0

Premijer Srbije Ana Brnabić izrazila je očekivanje da će sa novoizabranim Savjetom ministara prvo raditi na otvaranju graničnog prelaza Ljubovija-Bratunac i puštanju u saobraćaj mosta “Bratoljub” koji je izgrađen prije dvije i po godine.
– Još jedan granični prelaz bio bi novi znak da smo bliži i da imamo bolje odnose – rekla je ona novinarima.
Ona je izrazila nadu da će u narednoj godini biti postignut dogovor da se BiH priključi inicijativi “mali šengen”, koju su pokrenuli Srbija, Albanija i Sjeverna Makedonija.
– Mislim da bi to bilo u interesu svih građana u BiH zato što pokušavamo da stvorimo veće tržište i da budemo zanimljiviji za direktne strane investicije – rekla je Brnabićeva.

Prema njenim riječima, “mali šengen” bi istovremeno omogućio domaćim privrednicima u regionu veće tržište uz ukidanje dugih čekanja na carinama.
Ona je napomenula i da je robna razmjena u regionu “daleko najveća” a da je izvoz Srbije u BiH “veći nego izvoz Srbije u Rusiju, Kinu i SAD zajedno”.
– Problem što nemamo veći obim međusobne trgovine je taj što imamo ogromne administrativne barijere, pre svega, na carini – rekla je ona.
Brnabićeva je navela i da inicijativa “mali šengen” gleda da se te administrativne incijative uklone, ukazavši da će to biti značajno i za zaustavljanje ekonomskih migracija u regionu.
Ona je izrazila uvjerenje da će to dati jasnu poruku mladima da je perspektiva regiona drugačija.
– Nadam se da će BiH prepoznati svoj interes u ovome i da ćemo 2020. godine zajedno raditi na imlementaciji ove inicijative – rekla je Brnabićeva.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

Možete da nas pratite i na Facebook stranici

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da Zakon o slobodi vjeroispovjesti i pravnom statusu vjerskih zajednica, koji je rano …
VIŠE

Zdravstveno stanje predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljka Čubrilovića (66) je stabilno, rečeno je u Univerzitetskom kliničkom …
VIŠE

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović juče je poslijepodne primljen u Univerzitetsko-klinički centar Banjaluka zbog …
VIŠE

“Ovdje za ovom govornicom nisam iznio nikad nijednu istinu.” Nirmel Muratović, odbornik u GV …
VIŠE

Ombudsmani BiH izdao preporuku da se preispita krivična odgovornost za širenje mržnje i podsticanje na nasilje. Fatmir Alispahić, kreator …
VIŠE

Novac namijenjen za organizovani doček Nove godine preusmjeriće za nabavku paketa pomoći za socijalno ugrožene građane. Zoran Stevanović, …
VIŠE
Let’s block ads! (Why?)