Home Biznis Otkupili preko 6.000 stanova kako bi smanjili pritisak na tržište

Otkupili preko 6.000 stanova kako bi smanjili pritisak na tržište

0

BERLIN, Grad Berlin otkupio je preko 6.000 stanova od fonda za nekretnine “Ado Propertis” iz Luksemburga, kako bi se smanjio pritisak na berlinskom tržištu stanova.

Radi se o nekretninama izgrađenim na području tadašnjeg Zapadnog Berlina u poslijeratnom razdoblju, koje je ovaj fond kupio 2015. godine, a grad ih sada vraća u namjeri da smanji pritisak na sve skupljem tržištu stanova.

“Kupovinom 6.000 stanova dovršavamo najveći projekat povratnog otkupa stanova u istoriji Berlina”, rekla je senatorka Berlina zadužena za stanogradnju Katrin Lompšer i dodala da greške nastale prodajom državnih stanova ne mogu da isprave, ali da mogu da garantuju da stanarine neće rasti.

Cijene nekretnina i stanarina u Berlinu su posljednjih godina doživjele nagli rast, a stanje je posebno kritično u segmentu socijalnih stanova.

Predstavnici desne, populističke Alternative za Njemačku (AfD) kritikovali su otkup stanova.

“To je bačen novac. Time nije izgrađen ni jedan novi stan. Potrebna nam je stanogradnja, a ne nacionalizacija”, saopštio je AfD.

Porast cijena stanova najviše se osjeća u Berlinu. Naime, 2011. godine, cijena kvadratnog metra za stan od 60 kvadrata iznosila je 1.400 evra, a 2018. 4.000 evra, piše Jutarnji list.

Eksploziju cijena na njemačkom tržištu nekretnina koja se zbiva posljednjih godina stručnjaci povezuju s povoljnim ekonomski stanjem, prije svega sa niskim kamatama za stambene kredite, što je povećalo ulaganja u nekretnine.

Prema procjenama njemačke vlade, kako bi se ublažio pritisak na tržište nekretnina, godišnje bi trebalo da se izgradi 350.000 do 400.000 novih stanova, ali je prošle godine izgrađeno tek oko 280.000.

Pritisak na tržište stanova, pogotovo u socijalnom sektoru, dodatno je pogoršala migracija izbjeglica iz siromašnijih dijelova Evropske unije. Jutarnji.hr

Ključne riječi:& & , ,

Let’s block ads! (Why?)

avatar
  Pretplati se  
Notify of