Home Vijesti OTKRIVAMO KO ULAZI U SAVJET MINISTARA Uz Košarca, ministri Bogdanić ili Mitrović,...

OTKRIVAMO KO ULAZI U SAVJET MINISTARA Uz Košarca, ministri Bogdanić ili Mitrović, Okolić zamjenik

0

Najmanje dva poslanika SNSD u Predstavničkom domu BiH biće ministri u novom Savjetu ministara, a u parlament BiH će, između ostalih, Sanja Vulić, aktuelna predsjednica Skupštine Grada Doboja, saznaje Srpskainfo.
U iščekivanju da Predstavnički dom BiH potvrdi imenovanje Zorana Tegeltije za predsjedavajućeg Savjeta ministara, partije nove vlasti lagano slažu Tegeltijin kabinet. Mada stranke iz RS na nivo BiH ulaze kao koalicija, saznajemo da je najizvjesnije da sva tri ministra budu iz SNSD, dok bi ostali (DNS, SP, US i NDP) dobili zamjenička ili neka direktorska mesta.
Predsjednik Demosa Nedeljko Čubrilović već je rekao da ova stranka neće učestvovati u novom Savjetu ministara. Nezvanično, u Demosu smatraju da im nije mjesto u kabinetu Tegeltije jer nemaju poslanike u PS BiH, ali se „neće ljutiti ako im budu ponuđene neke pozicije po dubini“.
– U SNSD žele da budu sigurni da će sva tri ministra iz RS djelovati jedinstveno, da neće biti nikakvih iskakanja koje bi moglo da igrozi jedinstven glas iz RS u Savjetu ministara BiH, u slučaju eventualnih koalicionih problema u Srpskoj – tvrdi naš sagovornik.
U političkim krugovima se spekuliše da će DNS tražiti mjesto ministra ransporta i komunikacija, ali izvori Srpskainfo kažu da je izvjesnije da će dobiti jedno od tri zamjenička mesta, i to pod uslovom da DNS i SNSD zaista riješe nesporazume koje su imali posljednjih meseci. Kako najozbiljniji kandidat za zamjenika jednog od ministara pominje se generalni sekretar DNS Dragutin Rodić.
Takođe, na poziciji zamjenika ministra civilnih poslova BiH trebalo bi da ostane Goran Ćosić iz Čavićevog NDP.
Foto: Milan Pilipović/RAS SrbijaGoran Ćosić
Prema ranijem dogovoru lidera SNSD, HDZ i SDA, iz Republike Srpske biće ministri spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, komunikacija i transporta, te izbjeglica i raseljenih lica, plus tri zamjenička mjesta od kojih je jedno zamjenik ministra odbrane BiH.
Odlično obaviješten izbor Srpskainfo kaže da će zamjenik ministra odbrane BiH biti Mirko Okolić, koji je nekada bio na toj funkciji kao kadar SDS iz Doboja, ali se kasnije priklonio „Obrenovoj grupi“, koja je ušla u SNSD.
Foto: Siniša Pašalić/RAS SrbijaDragan Bogdanić
– Na jednoj od ministarskih funkcija biće Dragan Bogdanić ili Vojin Mitrović; obojica su sada poslanici u Klubu SNSD u Predstavničkom domu BiH. Ko god da od njih ode u Savjet ministara, sljedeća po broju glasova na listi je Sanja Vulić, aktuelna predsjednica Skupštine Doboja, koja će tako postati poslanik u PS BiH. U ovom trenutku izvjesno je i da će Šef Kluba poslanika SNSD u PS BiH Staša Košarac biti ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa – tvrdi naš izvor.
Foto: Siniša Pašalić/RAS SrbijaSanja Vulić
Ulaskom u Savjet ministara i Košarac mora da podnese ostavku na mjesto poslanika, a prije toga i na mjesto predsjedavajućeg Komisije za pripremu izbora Savjeta ministara, jer ne može da odlučuje sam o sebi. Njegov mandat biće ponuđen sljedećem s liste Lazaru Prodanoviću, koji treba da odluče da li će prihvatiti ulazak u Predstavnički dom BiH ili će zadrati poziciju delegata u Domu naroda BiH, na koju je imenovan odlukom Narodne skupštine.
Ako ostane delegat, sljedeća na listi iz iste izborne jedinice je primarius dr Ljubica Miljanović, potpredsjednica Gradskog odbora SNSD Trebinje.
Foto: Siniša Pašalić/RAS SrbijaStaša Košarac

Hrvati će opet imati ministra finansija, gdje bi trebalo da ostane Vjekoslav Bevanda, ministra pravde, gdje se opet vidi Josip Grubeša, te ministra civilnih poslova BiH.
Pročitajte još:“TEGELTIJA MORA DA UDARI NA UVOZNIČKI LOBI” Šta privrednici očekuju od novog Savjeta ministara BiHVRUĆ KROMPIR OSTAVILI SNSD Zašto srpski ministri nisu glasali protiv ANP
Kako saznajemo, polovinom iduće sedmice očekuje se sjednica Predstavničkog doma na kojoj bi Tegeltija bio potvrđen za predsjedavajućeg Savjeta ministara, ali se ne isključuje ni neko novo odlaganje, u posljednji čas.
– Pojedinci u SDA su nezadovoljni. Smeta im što Milorad Dodik u posljednje vrijeme tumači Program reformi i odnos prema NATO na način koji im ne odgovara i smatraju da će nastaviti s opstrukcijama čim se formira Savjet ministara. Drugo, Vlada FBiH još nije formirana, a to je bio jedan od razloga zašto nemamo Savjet ministara. I treće, SDA će u Savjetu ministara imati najmanje ministara iako je na izborima dobila najviše glasova – tvrde naši izvori.
Zvizdić ministar, Hadžihafizbegović poslanik?
Kada je u pitanju bošnjačka kvota u Savjetu ministara, tu će, kako stvari stoje, najgore da prođe najjača stranka SDA, jer je obećala da će od tri ministarska mjesta, dva podijeliti ostalim „probosanskim“ strakama SBB i DF. Predsjednik SBB Fahrudin Radončić odavno slovi za budućeg ministra bezbjednosti, a tu poziciju je kratko obavljao u jednom od ranijih mandata Savjeta ministara.
Sifet Podžić, nekadašnji načelnik Zajedničkog štaba OS BiH, član Komšićeve DF i delegat u Domu naroda BiH, mogao bi da bude ministar odbrane. Bošnjacima ostaje još mjesto ministra spoljnih poslova BiH i tu se u političkim kuloarima spominju dva imena – predsjedavajući Predstavničkog doma BiH Denis Zvizdić (SDA) ili njihov odani diplomata Bisera Turković.
Foto: Radio Sarajevo/RAS SrbijaEmir Hadžihafizbegović
Desi li se da se Zvizdić odrekne poslaničkog mandata i otisne se u diplomatiju, sljedeći iza njega po broju osvojenih glasova je poznati glumac, koji se proslavio radikalnim i antisrpskim izjavama, Emir Hadžihafizbegović.
Bošnjacima pripadaju i četiri zamjenička mesta.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

Možete da nas pratite i na Facebook stranici

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik kontaktirao je načelnika opštine Berkovići Nenada Abramovića i ponudio pomoć u saniranju štete …
VIŠE

U Narodnoj skupšini Republike Srpske rame uz rame sjede bogataši sa imovinom vrijednom nekoliko miliona maraka i oni koji nemaju ama baš nikakvu …
VIŠE

Ministar inostranih poslova u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Igor Crnadak pozvao je članove Predsjedništva BiH da objave Program reformi …
VIŠE

Na zgradi opštine Bujanovac od ranih jutarnjih sati istaknuta je zastava Albanije – u znak obilježavanja nacionalnog praznika te zemlje …
VIŠE

Centralna izborna komisija BiH danas je zvanično objavila imovinske kartone izabranih zvaničnika na posljednjim Opštim izborima koji su održani u …
VIŠE

Srpska lista saopštila je da je osvojila svih deset poslaničkih mjesta u parlamentu samoproglašenog Kosova i da predstoji težak period, ali da …
VIŠE
Let’s block ads! (Why?)