Home Vijesti OSUMNJIČENI ZA POKUŠAJ UBISTVA I AKADEMIK Ovo su Kurtijevi kandidati za predsjednika

OSUMNJIČENI ZA POKUŠAJ UBISTVA I AKADEMIK Ovo su Kurtijevi kandidati za predsjednika

0

Lider Pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti predložio je na današnjem sastanku predsjedništva te stranke nekoliko osoba za kosovskog predsjednika, uključujući, kako prenosi Indeksonlajn, pisca Redžepa Ćosju i osumnjičenog za pokušaj ubistva prištinskog advokata Azema Vlasija, Murata Jašarija.
Ćosja, koji se, kako navodi Indeksonlajn, pominje kao jedan od najozbiljnijih kandidata, nije blizak Demokratskom savezu Kosova (DSK) Ise Mustafe, prenosi Kosovo onlajn.
Riječ je o akademiku i aktivisti koji je zajedno sa aktuelnim kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem učestvovao u mirovnim pregovorima za okončanje sukoba na Kosovu 1999. godine.
U telefonskom razgovoru za News24 u oktobru ove godine, Ćosja je govorio o mogućnosti razmjene teritorija kao rješenju za kosovsko pitanje, prenio je tada Kosovo onlajn.
Poznat je i po tome što je kritikovao protivnike tzv. OVK, kao i brojne kosovske i albanske političare i intelektualce, uključujući pisca Ismaila Kadarea, Ibrahima Rugovu, Salija Berišu, Fatosa Nanoa, Bajrama Kosumija i članove Demokratskog saveza Kosova.

Drugi kandidat pucao na Azema Vlasija
Kao drugi kandidat pominje se Murat Jašari, brat jednog od najpoznatijih komandanata bivše OVK, Ismeta Jašarija “Kumanove”.
Jašari je 2017. godine priznao da je pucao na prištinskog advokata Azema Vlasija, navodeći kao razlog “događaje iz osamdesetih” godina.
Jašari je, kako su tada pisali mediji, navodno rekao da bi pucao i na tadašnjeg kosovskog premijera Isu Mustafu i Tačija.
Kosovo onlajn prenosi da teško da će prijedlozi Kurtija biti usvojeni jer je DSK kao glavni uslov za ulazak u vladu iznio zahtjev da dobije mjesto kosovskog predsjednika.
Kako se navodi, na današnjem sastanku Predsjedništva DSK odlučeno je da ako ovaj uslov ne bude ispunjen, DSK neće potpisati koalicioni sporazum.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

Možete da nas pratite i na Facebook stranici

“Dobili smo ANP, to je dovoljno za BiH”, saopštio je večeras gostujući na televiziji Fjes predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko …
VIŠE

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je večeras da Program reformi BiH nije nikakav tajni dokument o članstvu u NATO kako tvrdi …
VIŠE

Premijerka Srbije Ana Branabić izjavila je danas da je lično zamolila predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da se maksimalno pomjeri datum …
VIŠE

Najnovija izjava visokog predstavnika u BiH Valentina Incka da bi mogao ponovo početi koristiti bonska ovlaštenja te nametnuti zakon o zabrani …
VIŠE

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak učestvuje u radu “Doha Foruma 2019” koji se danas održava u glavnom gradu Katara. Forum, …
VIŠE

Predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) i poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Branislav Borenović od novog Savjeta …
VIŠE
Let’s block ads! (Why?)