Home Vijesti “OSTAJE VOJNO NEUTRALNA” Dodik istakao da Republika Srpska NE NAMJERAVA u NATO

“OSTAJE VOJNO NEUTRALNA” Dodik istakao da Republika Srpska NE NAMJERAVA u NATO

0

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da Republika Srpska ne namjerava da uđe u NATO i ne odriče se svoje politike vojne neutralnosti.
Dodik je rekao da postoji ogroman pritisak povodom pitanja članstva u NATO.
– Zapad bi želio da ima sve zemlje kao članice NATO, njihovi ciljevi su jasni. Oni prave okvir na način koji govori zemljama da treba da teže tome da budu primljene u NATO, a ako to ne učine, onda postoji problem. Republika Srpska ne namjerava da mijenja svoje strateško opredjeljenje – vojnu neutralnost – naglasio je Dodik u intervjuu agenciji TASS.
On vjeruje da bi ulazak u NATO poslije razornih bombardovanja 1999. godine opravdao nelegalnu agresiju Sjevernoatlantske alijanse na bivšu Jugoslaviju.
– Republika Srpska ne vidi nikakvu prednost u NATO, za razliku od drugih. Mi smo prošli kroz NATO bombardovanje, znamo kako to izgleda. Ulazak u NATO bio bi moralno oslobađanje te NATO generacije ili sadašnjeg saveza od tih podlih bombardovanja i osiromašenog uranijuma koji čak i sada ubija našu djecu – naglasio je Dodik.
On je rekao da je to nešto što se ne može razumjeti ili prihvatiti i da smatra da Zapad konačno treba da prihvati ovakav stav Repubike Srpske o ovom pitanju.
– Možemo da sarađujemo sa njima, to je neizbježno, ali oni nikad od nas neće čuti da se krećemo prema integraciji ili da BiH ide prema članstvu u NATO – naglasio je Dodik.
TASS navodi da BiH ne može biti primljena u NATO bez saglasnosti oba entiteta i podsjeća da je Narodna skupština Republike Srpske u oktobru 2017. godine usvojila rezoluciju o vojnoj neutralnosti.
Velike nade se polažu u Rusiju, jer ona brani međunarodno pravo
Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je Rusija posljednji međunarodni igrač na Balkanu koji poštuje i brani međunarodno pravo u ovom regionu.
– Rusija je jedini međunarodni igrač u našem regionu koji se drži međunarodnog prava i koji ostaje nepristrasan. Opšte je uvjerenje da Rusija favorizuje Srbe, ali Rusija je takođe sugerisala projekte Hrvatima i Bošnjacima, ali oni su odbili, pošto se nisu usudili da pristanu na takvu saradnju zbog stava Zapada – rekao je Dodik u intervjuu agenciji TASS.

On je istakao da je Rusija danas jedini čuvar međunarodnog prava na Balkanu i da je to ohrabrujuće za Srbe jer znači da “nije sve pod kontrolom ključnih zapadnih igrača, koji će izokrenuti sve pravne norme kako njima odgovara”.
– Vidjeli smo kako je odluka o bombardovanju Srba i Republike Srpske donesena bez rezolucije Savjeta bezbjednosti UN. To je veoma opasno. Zato se velike nade polažu u Rusiju, jer ona brani međunarodno pravo – rekao je Dodik.
Govoreći o energetskoj saradnji sa Rusijom, srpski član Predsjedništva BiH izjavio je da Republika Srpska ima “više energetskog samopouzdanja” zbog gradnje gasovoda “Turski tok”.
– Veoma je važno da se riješe stvari sa Bugarskom, da gradnja preko Bugarske do Srbije otvori određene prilike za nas ovdje. Imamo određene ugovore potpisane sa “Gaspromom”, a mi smo spremni da sačekamo potpis Bugarske. Nažalost, Bugarska je već jednom odbacila “Južni tok”, čime je ovaj projekat zaustavljen na 10 do 15 godina. Ali, gradnja gasovoda za transportovanje ruskog gasa, koji je jeftiniji i garantuje našu energetsku bezbjednost, ne može biti zaustavljena – tvrdi Dodik.
On je napomenuo da “ovo, takođe, garantuje da ‘gasna karta’ neće biti odigrana za ostvarivanje političkih ciljeva”, kao što je moglo da se desi da je gas stigao sa sjevera, iz “zapadnih zemalja koje bi imale priliku da prekinu isporuke ruskog gasa Balkanu ako se dešava nešto što se njima ne dopada”.
Dodik je zahvalio ruskoj Vladi i šefu “Gasproma” Alekseju Mileru na njihovom doprinosu ovom projektu.
Prethodno vlasti Republike Srpske postigle sporazum sa “Gaspromom” o preuzimanju ruskog prirodnog gasa preko specijalne linije gasovoda “Turski tok”, čija gradnja treba da počne sljedeće godine, podsjeća TASS.
Dodik i predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović imali su sastanak sa direktorom “Gasproma” Aleksejem Milerom u vrijeme kada je sklopljen sporazum o isporuci gasa Republici Srpskoj. Bilo je predviđeno da ovaj projekat bude započet ove jeseni gradnjom kraka “Turskog toka” prema Republici Srpskoj.
Osim toga, na sastanku je bilo riječi o gradnji gasne infrastrukture u Banjaluci, kao i o gradnji jedne elektrane na gas. Dodik je ranije izjavio da Republika Srpska želi da izgradi gasovod između Bijeljine i Banjaluke.
Dolazi na proslavu
Na pitanje o predstojećoj proslavi 75 godina od pobjede nad nacističkom Njemačkom u Moskvi, Dodik je potvrdio da će prisustvovati proslavi na Crvenom trgu u Moskvi.
– Da, biću tamo, i biće mi veliko zadovoljstvo. Sigurno ću doći, zašto da ne? Dolazio sam i ranije, prije tri ili četiri godine – rekao je Dodik.
Dodik je dodao da se uvijek osjećao sjajno u Rusiji, bilo da je riječ o Moskvi, Sankt Peterburgu ili nekom drugom ruskom gradu.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

Možete da nas pratite i na Facebook stranici

Direktorka Centra za evroatlantske studije (CEAS) Jelena Milić izjavila je, povodom odluke Predsjedništva BiH da usvoji Program reformi za NATO, da …
VIŠE

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je u intervjuu Srni da je Program reformi BiH dokument koji se odnosi na saradnju sa NATO …
VIŠE

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović čestitala je ministru unutrašnjih poslova Draganu Lukaču, direktoru Policije Darku Ćulumu i svim …
VIŠE

Danas su se navršile 24 godine od kada je u američkoj bazi Rajt Peterson u Dejtonu parafiran Opšti okvirni sporazum za mir u BiH i njegovih 12 …
VIŠE

„Dokument se šalje u NATO štab u Brisel, a ne u Turističku organizaciju Brisel.“ Branislav Borenović, lider …
VIŠE

U „Službenom glasniku RS“ objavljeno da je njegova diploma proglašena ništavnom, jer je utvrđeno da je stečena nezakonito. Osman …
VIŠE
Let’s block ads! (Why?)