Home Vijesti OSPORAVAJU UČEŠĆE KOSOVA Španija prijeti BOJKOTOM Samita EU-Zapadni Balkan ZBOG PRIŠTINE?

OSPORAVAJU UČEŠĆE KOSOVA Španija prijeti BOJKOTOM Samita EU-Zapadni Balkan ZBOG PRIŠTINE?

0

 Španija prijeti da će bojkotovati samit EU-Zapadni Balkan u Zagrebu zbog učešća Prištine, prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE) pozivajući se na “pouzdane izvore” u Madridu, Zagrebu i Briselu.
Kako navodi, španski zvaničnici su upozorili domaćine skupa, koji će biti održan u maju, da neće učestvovati na skupu na kome “Kosovo ima ravnopravni status sa ostalim zemljama Zapadnog Balkana”.
RSE tvrdi i da je iz više izvora potvrđeno da su diplomate iz ostalih zemalja članica EU već obavještene da je moguće da Španija, koja je jedna od pet država EU koja ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, preskoči samit u Zagrebu.
U pisanom odgovoru španskog Stalnog predstavništva pri EU navodi se da je još rano za potvrđivanje učešća premijera, jer Španija i dalje nije dobila pozivnicu hrvatskog predsjedništva.
RSE ocjenjuje da je i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković posredno priznao da stvari u organizaciji samita ni idu glatko, zbog tvrdog stava jedne zemlje članice.
Na pitanje RSE o mogućim problemima u organizaciji samita zbog ravnopravnog učešća Prištine, Jandrković je rekao da nije lako uskladiti interese svih država članica EU.
– Kada postoje suprotstavljeni interesi onda se dugo pregovara – rekao je Jandroković i dodao da je premijer Andrej Plenković u kontaktu sa svim evropskim liderima oko organizacije samita.

Jandroković je poručio da će Vlada Hrvatske učiniti sve što je moguće da bi Zapadni Balkan dobio jasnu EU perspektivu i da bi proces proširenja išao dalje, što je, prema njegovom mišljenju, jasan i nedvosmislen stav vlade u Zagrebu i njenog premijera.
– Ne dijele sve zemlje EU takve stavove i taj entuzijazam. Razgovaraćemo u najboljem interesu naših susjeda. Hoće li to biti dovoljno za uspjeh samita, u ovom trenutku ne mogu rehci sa sigurnošću ali se nadam da će samit donijeti takve rezultate da će svi biti zadovoljni – rekao je Jandroković.
RSE navodi da su zagrebački zvaničnici i dalje uvjereni da će se do maja pronaći formula koja će omogućiti učešće svih pozvanih na samitu.
Kako dodaje, više diplomatskih izvora im je potvrdilo da Hrvatska intezivno radi “na svim nivoima” u cilju pronalaska rješenja, kako bi samit bio uspješan tako što će biti omogućeno učešće na samitu, kako Španije, tako i Prištine.
– Radimo sa protokolom kako se ne bi ponovila Sofija – rekao je za RSE jedan izvor iz hrvatskog predsjedavanja.
Zagrebački samit će biti održan između 6. i 7. maja i trebalo bi da predstavlja vrhunac predsjedavanja Hrvatske EU koja, dodaje RSE, namjerava da ovim samitom potvrdi jasnu evropsku prespektivu za sve zemlje regiona, navodi RSE.
Vlada u Madridu na svim skupovima na evropskom nivou osporava ravnopravno učešće Kosova, a i ranije je bojkotovala slična okupljanja, među kojima je i prošlogodišnji samit u Sofiji na kojem Madrid nije učestvovao iz istih razloga.
Takođe, na neformalnom sastanku ministara spoljnih poslova EU i regiona, koji je održan u avgustu prošle godine u Helsinkiju, tadašnji španski šef diplomatije Đuzep Borelj je napustio prostoriju zbog prisustva kosovskog ministra.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

Možete da nas pratite i na Facebook stranici

Ambasador Velike Britanije u BiH Metju Fild izjavio je da njegova zemlja, koja napušta EU, poštuje izbor ljudi u BiH koji su se odlučili za Uniju …
VIŠE

“Pouzdano znam da nam je statistika nepouzdana.” Svetlana Cenić, …
VIŠE

Posljednjih nekoliko dana Bijeljina je jedan od gradova u regionu s najzagađenijim vazduhom. Mićo Mićić, gradonačelnik …
VIŠE

Srbija sa 1,3 miliona evra pomaže opštine Mrkonjić Grad i Drvar. Aleksandar Vučić, predsjednik …
VIŠE

Skupština GO DNS Prijedor nije donijela samo odluku o imenovanju Dragutina Rodića na čelo ove stranke u gradu na Sani, već je ona na neki način …
VIŠE

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac danas je na sastanku u Briselu sa evropskim komesarom za trgovinu …
VIŠE
Let’s block ads! (Why?)