Home Biznis Osiguranja izlobirala odgađanje liberalizacije – nelegalni popusti uz blagoslov vlasti

Osiguranja izlobirala odgađanje liberalizacije – nelegalni popusti uz blagoslov vlasti

374

10.07.2020. / 16:37

BANJALUKA – Pod pritiskom domaćih osiguravajućih društava, Vlada Republike Srpske produžava zakonski rok za liberalizaciju tržišta obaveznog autoosiguranja, čime će se umjesto slobodnog formiranja, cijena i dalje formirati nelegalnim popustima i bez straha od sankcija.

Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o obaveznim osiguranjima u saobraćaju Vlada RS je dostavila u Narodnu skupštinu RS po hitnom postupku.

Ovim zakonom predviđa se produžavanje ranije propisanih rokova za uvođenje liberalizacije cijena osiguranja od autoodgovornosti za period od tri godine, s ciljem da se nakon stabilizacije ekonomskih prilika na domaćem tržištu ostvare planirani efekti u sektoru osiguranja.

Vlast dozvolila nastavak pranja desetina miliona maraka

Poznavaoci prilika tvrde je Vlada popustila pod pritiskom domaćih osiguravajućih društava i to onih koji se isključivo bave autoosiguranjem. Njima nije odgovarala liberalizacija koja je trebala početi krajem godine. Slobodno formiranje cijena obaveznog osiguranja onemogućilo bi pojedine osiguravajuće kuće da upumpavaju desetine miliona maraka u ovaj sektor.

„Tržište osiguranja RS je vrijedno oko 160 miliona maraka na godišnjem nivou. Sada nelegalni popusti iznose 30 odsto, što znači da se nelegalno ubaci 48 miliona maraka u gotovini, svake godine. Za taj iznos godišnje oštećeni su svi, od onih koji rade legalno, do Poreske uprave i Budžeta RS“, kaže naš izvor.

On podsjeća da su, na skupštini Udruženja osiguravajućih društava, predstavnici osiguravajućih društava koja dolaze iz EU bili protiv upućivanja inicijative za odgađanje liberalizacije, ali su preglasani od domaćih osiguravajućih kuća.

Veće kazne samo na papiru

U predloženom Zakonu, Vlada predviđa i značajno veće kazne za osiguravajuće kuće i njihove direktore ukoliko se utvrdi da krše zakon.

„S obzirom na to da je obrađivač u dosadašnjoj primjeni ovog zakona utvrdio da visina novčanih kazni za učinjene prekršaje nije adekvatna, jer se njima ne postiže opšti cilj prevencije, predložene su oštrije kazne, primjenom kojih bi se povećala tržišna disciplina. Imajući u vidu navedeno, izmjenama Zakona predložene su veće novčane kazne za prekršaje u rasponu od 30.000 KM do 90.000 KM za društva za osiguranje (Zakonom definisano: od 3.000 KM do 9.000 KM), a od 3.000 KM do 9.000 KM za odgovorno lice u društvu (Zakonom definisano: od 300 KM do 900 KM), a sve s ciljem očuvanja sektora osiguranja i zaštite korisnika usluga osiguranja“, navodi se u prijedlogu zakona.

Naš sagovornik kaže da je ovo propisano kako bi se opravdalo odgađanje liberalizacije tržišta.

„Kazne se mogu povećati još deset puta, ali kakva je svrha kad se ne primjenjuju. Do sad niko nije značajnije kažnjavan, niti je zatvoren na duži period, a očito će tako biti i ubuduće“, kaže on.

Zakonske izmjene Vlada pravda potrebom „održanja stabilnosti tržišta osiguranja, s obzirom na ekonomske posljedice koje je izazvala pandemija virusa SARS-CoV-2.“

Međutim, ovo ne može biti argument jer su osiguravajuća društva inicijativu za odgađanje liberalizacije uputila krajem prošle godine, kada pandemija virusa nije bila ni na pomolu.

Udruženje društava za osiguranje Republike Srpske, krajem 2019. godine, dostavilo je Ministarstvu finansija inicijativu za odgađanje roka za uvođenje liberalizacije do ulaska BiH u Evropsku uniju, uz obrazloženje da društva za osiguranje još nisu spremna za aktivnosti planirane u drugoj fazi deregulacije cijena i uz sumnju da bi isto prouzrokovalo značajnije poremećaje na tržištu osiguranja Republike Srpske, kao što su likvidacija i stečaj značajnog broja društava.

Predloženi zakon: Pr zak o izmj Zak o obaveznim osiguranjima u saobracaju

CAPITAL: Svjetlana Šurlan

Tagovi:

Povezane vijesti

Let's block ads! (Why?)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here