Home Biznis Onlajn misija MMF od 5. do 16. oktobra u Srbiji

Onlajn misija MMF od 5. do 16. oktobra u Srbiji

0

27.09.2020. / 15:00

BEOGRAD , Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) održaće virtuelne sastanke sa srpskim vlastima u periodu od 5. do 16. oktobra, na petom i posljednjem pregledu u okviru Instrumenta za koordinaciju politika (PCI), najavio je u izjavi za Tanjug šef Kancelarije MMF – a u Srbiji Sebastijan Sosa.

izvor: Avaz.ba

Misija će razmotriti fiskalne performanse i razmotriti ključne parametre budžeta za 2021. godinu”, naveo je Sosa.

Misiju MMF-a tokom onlajn posete Srbiji predvodiće Jan Kes Martejn, a razgovaraće se o ekonomskom razvoju, efikasnosti mjera, napretku u ključnim reformama i drugim temama.

Sosa kaže da će Misija MMF-a, prije svega, razgovarati o nedavnom ekonomskom razvoju i proceniti izglede i rizike.

Takođe će, dodaje, pratiti primenu i efikasnost mjera primjenjenih kao odgovor na pandemiju Kovid-19.
“Proceniće, takođe, napredak u ključnim strukturnim reformama, uključujući upravljanje fiskalnim rizicima i upravljanje društvenim preduzećima”, rekao je Tanjugu šef Kancelarije MMF-a u Srbiji.

Sosa navodi da bi uspješan završetak razgovora otvorio put za razmatranje petog pregleda Izvršnog odbora MMF-a u okviru PCI u januaru 2021. godine.

Podsjećanja radi, Srbija je sklopila savjetodavni aranžman sa MMF-om poznatiji pod nazivom “Čuvarkuća” u julu 2018. godine.

Aranžman podrazumjeva savjetodavnu ulogu MMF-a, a ne finansijsku pomoć. Odobren je na period od 30 mjeseci.

Dogovoreno je da se napredak ekonomskog programa prati putem pet polugodišnjih razmatranja rezultata, na kojima se daju ocjena njegovog sprovođenja.

Cilj programa je održavanje makroekonomske i finansijske stabilnosti i nastavak strukturnih i institucionalnih reformi za podsticanje bržeg i sveobuhvatnog rasta, stvaranja novih radnih mjesta i poboljšanja životnog standarda. Tanjug

Tagovi:

Povezane vijesti

Let’s block ads! (Why?)

avatar
  Pretplati se  
Notify of