Home Vijesti “OHR TREBAO DAVNO DA BUDE ZATVOREN” Lavrov poručio da je Dejton temelj...

“OHR TREBAO DAVNO DA BUDE ZATVOREN” Lavrov poručio da je Dejton temelj poštovanja BiH

0

Ruski ministar spoljnih poslova BiH Sergej Lavrov izjavio je nakon sastanka u Istočnom Sarajevu da su imali vrlo konstruktivne pregovore u prijateljskoj atmosferi.
Republika Srpska je naš dobri partner. Imamo bliske i tijesne veze. Mi smo za saradnju u interesima naroda Rusije i BiH i za stabilnost države. Prije 25 godina je potpisan Dejtonski mir, imamo zajednički stav da je Dejton temelj poštovanja BiH, jednakopravnost tri naroda i dva entiteta – kazao je Lavrov.
Ruski ministar je naglasio da Rusija snažno podržava poštovanje temeljnih principa Dejtona i poziva sve unutar i van BiH da poštuju te temelje BiH.
–  Ovi principi zahtijevaju da se svi problemi rješavaju preko unutrašnjeg političkog dijaloga, konsenzusa i nemiješanje u unutrašnje političke stvari izvana. Već danas je sazrelo pitanje za predaju odgovornost unutrašnjim predstavnicima u BiH. Davno je trebao da bude zatvoren OHR. Ne treba nikakav vanjski protektorat. Davno je BiH postala članica SB UN i zato ne može da bude sačuvan ovaj međunarodni protektorat. Ja bih htio staviti do znanja našim partnerima, svaki pokušaj da se ruši Dejton može izazvati najozbiljnije posljedice – rekao je Lavrov.
On je naglasio da je učestvovao u pregovorima u Dejtonu i zna koliko je bilo teško izgraditi krhku ravnotežu koja postoji danas.
– Promjena samo jednog elementa može da bude prijetnja za čitavu stabilnost. Dejton nije prepreka za stvaranje veza BiH sa zapadnim partnerima, uključujući EU. Brzina odlučivanja BiH o EU, treba da bude donesena na osnovu temeljnih principa Dejtona. Mi se ne miješamo u taj proces. Mi smo sa poštovanjem primili k znanju odluku RS o vojnoj neutralnosti. Smatramo to odgovornim rješenjem. Nama u sadašnjim uslovima ne treba nikakva konfrontacija koju izaziva NATO svojim ponašanjem. U RS funkcionišu sa uspjehom naši veliki ekonomski operateri, kao što su Zarubežnjeft, Gasprom, Zberbank. U tim projektima postoje perspektivni planovi koji treba da budu organizovani – kaže Lavrov.

Kaže da su spremni na saradnju sa BiH u borbi protiv korone, a to se sada odnosi na vakcinu.
“Naši stavovi se podudaraju”
– Pričali smo i o proširivanju obrazovnih, humanitarnih veza sa RS. Postoji intenziviranje i međuregionalnih veza između naših gradova i opština u RS. Pričali smo i o izgrdanji rusko-srpskog hrama u Banjaluci. Imamo zajednički stav o nepovredivnosti rezultata Drugog svjetskog rata. Razmjenili smo mišljenja po pitanju regionalnih odnosa. Naši stavovi se podudaraju, nema nikakve alternative miru i bezbjednosti, unutrašnjem dijalogu. Potrebno je sve pratiti u skladu sa Rezolucijama Savjeta bezbjednosti UN. Veoma je važno poštovanje principa podrške zemljama regiona, da svoje probleme rješavaju bez ikakvih priliva izvana. Nadam se da će praktični koraci o kojima smo razgovarali omogućiti poboljšanje saradnje između BiH, RS i Srbije – kaže Lavrov.
Na pitanje da li se nada da će u narednom mandatu ruskog ambasadora u BiH doći do zatvaranja OHR, Lavrov je rekao da se stiče utisak da sva pitanja u BiH treba da budu riješava izvan BiH, što nije dobro.
– To su željeli naši zapadni partneri. Ali mi smo ubijeđeni da su narodi u BiH odrasli, sazreli, da bi mogli sami da rješavaju pitanja. Ako postoje neke političke snage u BiH koje smatraju da je bolje imati podršku vanjskih igrača, ne mislim da bi ovakvi politički predstavnici bili dobri za predstavljanje nacionalnih interesa. Što se tiče OHR, rekao sam da on pokazuje samo nepoštovanje prema suverenitetu BiH, prema njenim narodima. Što se tiče PIK-a, on može da ima pozitivnu ulogu, ali samo pod uslovom da podstiču igrače u BiH da se sami dogovaraju, bez stranih recepata. Rusija uvažava mudre narode BiH i predlaže da sami slijede svoje nacionalne interese – kaže Lavrov.
“Striktno ispunjenje Dejtona je moguće”
Na pitanje novinara HRT da prokometariše puzajuću promjenu Dejtona kroz intervencije visokih predstavnika i položaj Hrvata u BiH, Lavrov je rekao da hrvatski narod ima puno pravo da obezbijedi svoja prava u skladu sa Dejtonom.
– Polazim od toga, ako Dejton daje jednako pravo svim narodima, ljudi koji predstavljaju ove narode u Predsjedništvu trebaju predstavljati prava tih naroda. Čim brže to shvate vanjski igrači, biće to bolje za budućnost BiH. Striktno ispunjenje Dejtona je moguće. Znam da postoji reforma izbornog zakonodavstva – kaže Lavrov.
Lavrov je odgovarao i na pitanje ruskih novinara o sankcijama SAD protiv Turske zbog kupovine ruskog protivraketnog sistema S400.
– To pokazuje arogantan odnos SAD prema svojim partnerima. To prikazuje SAD kao nepouzdanog partnera, koji nije odgovoran. Što se tiče procesa koji se dešava u SAD, nakon predsjedničkih izbora, Moskva nije ta strana koja priznaje ili ne priznaje predsjednika SAD, nego zakon koji postoji u toj zemlji – poručio je Lavrov.
Na pitanje koje teme će se sutra, kao dominantne, naći na dnevnom redu, na sastanku članova Predsjedništva BiH s Lavrovim, Dodik je rekao da neće biti ništa drugačije od današnjih.
Na to se nadovezao Lavrov koji je indirektno poručio novinarima: “Neka dođu sutra”.

Let's block ads! (Why?)