Home Biznis Oglasila se i Angela: Protiv sankcija firmama koje grade Sjeverni tok 2

Oglasila se i Angela: Protiv sankcija firmama koje grade Sjeverni tok 2

0

19.12.2019. / 9:00

BERLIN, Berlin je protiv sankcija koje djeluju na teritorijjama trećih zemalja, bez obzira da li one ciljaju gasovod Sjeverni tok 2 ili Iran, izjavila je Angela Merkel.

“Protivimo se ekstrateritorijalnim sankcijama, a one nisu počele juče jer smo se suočili sa sličnom situacijom u pogledu Irana”, rekla je Merkel, prenosi agencija Tas s.

“Ne vidim drugu opciju osim odlučnog odgovora Sjedinjenim Državama i isticanja da ne prihvatamo ekstrateritorijalne sankcije”, dodala je ona .

Američki Senat odobrio je budžet za odbranu kojim se, pored ostalog, predviđa uvođenje sankcija kompanijama koje rade na velikom ruskom gasnom projektu do Njemačke, javio je CNBC, ocjenjujući da sankcije možda neće imati mnogo efekta budući da je gasovod Sjeverni tok 2 skoro završen.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je, kako je prenio Tas s, istovremeno izjavio da američke sankcije neće obustaviti izgradnju Sjevernog toka 2.

“Moguće američke sankcije protiv Sjevernog toka 2 krše međunarodno pravo, one predstavljaju savršen primjer nelojalne konkurencije i širenja njihove vještačke dominacije na evropskim tržištima nametanjem skupljih i nekonkurentnih proizvoda evropskim potrošačima – skupljeg prirodnog gasa”, rekao je Peskov novinarima.

CNBC je izvjestio takođe da je u Zakonu o odobravanju nacionalne odbrane (NDAA), koji je velikom većinom glasova usvojio Senat i koji pokriva širok spektar odbrambene politike i vojne potrošnje, pomenut i gasovod Turski tok, ali da bi, s obzirom na to da on treba da bude otvoren početkom januara, sankcije prema njemu bile neefikasne. Tanjug

Tagovi:

Povezane vijesti

Let’s block ads! (Why?)

avatar
  Pretplati se  
Notify of