Home Vijesti ODRŽANA SJEDNICA VLADE RS Ministri obišli Sarajevsko-romanijsku regiju

ODRŽANA SJEDNICA VLADE RS Ministri obišli Sarajevsko-romanijsku regiju

0

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas u Istočnom Sarajevu da je Vlada Srpske na današnjoj 41. sjednici razmatrala Nacrt zakona o javno-privatnom partnerstvu, bilo je riječi i o prijedlogu Strategije za borbu protiv sajber kriminala, a donesena je i odluka o izgradnji studentskog doma u Istočnom Sarajevu.
Višković je podsjetio da su ministri iz njegovog kabineta ovih dana obišli Sarajevsko-romanijsku regiju, gdje su se upoznali o situaciji u institucijama i preduzećma na ovom području.
– Kada je riječ o izmjenama i dopunama zakona o javno-privatnom partnerstvu, mi smo u Vladi prepoznali da dosadašnji zakon nije dao očekivane rezultate, jer su procedure bile previše komplikovane, što je kočilo napredak u ovaj oblasti – rekao je Višković i dodao da će novi zakon te procedure mnogo olakšati i skratiti, a omogućiće i dijalog i učešće i predstavnika i javnog i privatnog sektora, kao i stranih ulagača i partnera.
Foto: Mariana Đ. Regoje/RAS Srbija
– Ovim zakonom biće omogućeno da javno-privatno partnerstvo zaživi u Republici Srpskoj, što je u skladu sa dugoročnim ciljem Vlade, a to je jačanje privrednog potencijala – ističe Višković.
Višković je dodao da je bilo riječi i o prijedlogu Strategije za borbu protiv sajber kriminala, što je, kao je naglasio, izuzetno značajna strategija za Republiku Srpsku, posebno zbog opasnosti koje sa interneta vrebaju djecu i omladinu.
– Ovo je veoma važna tema, jer želimo da zaštitimo najmlađu populaciju u Srpskoj od bilo kog oblika zlostavljanja – poručio je Višković.
Višković je potvrdio da je danas donesena i odluka o izgradnji studentskog doma u Istočnom Sarajevu, kapaciteta 400 ležajeva, s ciljem dodatnog doprinosa Vlade Republike Srpske boljem studentskom standardu.
– U budžetu za 2019. smo imali planirana dva miliona konvertibilnih maraka, a danas smo donijeli odluku da krenemo u realizaciju, po prijedlogu Grada Istočno Sarajevo.

– Skupština grada Istočno Sarajevo dala je dobar prijedlog za lokaciju ovog doma, a obaveza Vlade je da obezbijedi studentima novi dom i olakša im studiranje – rekao je Višković.
Višković je objasnio da će se novi Studentski dom nalaziti u neposrednoj blizini gradske Skupštine, gdje će se izvršiti rehabilitacija postojećeg objekta i prilagoditi potrebama Studentskog doma, a i na taj način će se smanjiti i troškovi izgradnje.
– Vlada je upopznata sa tim da uslovi u domovima u Istočnom Sarajevu nisu ni blizu uslovima koje imaju stuidenti u Banjaluci i u Palama, pa je prema tome naša obaveza da i ovim studentima omogućimo normalne uslove za studiranje – rekao je Višković.
Višković dodaje da je na današnjoj sjednici bilo riječi i o inicijativi vezano za izgradnju naučno-tehnološkog grada na prostoru između Banjaluke i Laktaša.
Foto: Mariana Đ. Regoje/RAS Srbija
– Radi se o inicijativi gdje bi nam trebala kreditna sredstva za realizaciju ovog projekta koji bi koštao preko 200 miliona maraka i koji bi obuhvatao veliku površinu, a koji nema skoro niko u regiji – rekao je Višković i dodao da je ova lokacija izabrana zbog blizine banjalučkog aerodroma, ali i autoputa.
On je naglasio i da se danas razgovaralo i o izgradnji tehničkog bloka u KC Banjaluka, za koji su kreditna sredstva već odobrena.
– Taj projekat podrazumijeva grijanje, hlađenje i kuhinju koja bi snabdijevala cijeli Klinički centar u Banjaluci – rekao je Višković.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

Možete da nas pratite i na Facebook stranici

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je da su ljudi iz SDS i PDP srušili mehanizam koordinacije, te da urušavaju ustavni poredak …
VIŠE

Lider SNSD Milorad Dodik rekao je danas u Banjaluci da će Klub poslanika te stranke u Narodnoj skupštini Republike Srpske tražiti da posebna …
VIŠE

Okružno javno tužilaštvo u Doboju pokrenulo je istragu protiv Komisije za sprovođenje postupka opoziva načelnika opštine Teslić Milana …
VIŠE

Narodni poslanik Draško Stanivuković rekao je da će porodici Popović, koja je danas zbog deložacije ostala bez svog doma, plaćati kiriju dok …
VIŠE

Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) je jasno poručio da treba završiti sa procedurama izbora predsjedavajućeg i ministara u Savjetu ministara …
VIŠE

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH Milan Tegeltija ocijenio je da se pritiscima na VSTS pokušava uspostaviti kontrola nad …
VIŠE
Let’s block ads! (Why?)