Home Biznis Odmrznuta piletina iz Turske se u BiH prodaje kao svježa

Odmrznuta piletina iz Turske se u BiH prodaje kao svježa

0

10.11.2022. / 16:00

SARAJEVO – Koordinacioni odbor peradara-živinara Bosne i Hercegovine danas je poručio da je uvoz pilećeg mesa enormno povećan te da je 30 posto farmi u BiH ugašeno dok se dvije godine čeka dozvola za izvoz konzumnih jaja.

FOTO: Agencije

Najveće firme u oblasti živinarske/peradarske proizvodnje i proizvodnje hrane za životinje koje pokrivaju 90 posto proizvodnje sektora BiH ukazali su na probleme s kojim se konstantno susreću od pojave koronavirusa, a koji se nastavljaju globalnim poremećajem tržišta izazvane ratom u Ukrajini, ali i problemima poslovnog ambijenta u BiH i radom nadležnih institucija.

Poskupljenje energenata, sirovina i repromaterijala, velika opterećenja od države i 3.000 parafiskalnih nameta, problemi radne snage i uvoza živinarskih/peradarskih proizvoda drastično se odražavaju na proizvodnju. Uvoz pilećeg mesa je veći za čak 1.000 tona u ovoj godini. Jos veći problem predstavlja što se uvozi smrznuti file iz Turske kojem je starost nepoznata i koji se nezakonito stavlja u promet nakon što se odmrzava i koristi u prodaji kao svježi proizvod u prodavnicama, restoranima i roštiljnicama“, kazali su iz Koordinacionog odbora peradara-živinara BiH.

Dodaju da trgovci tako prave nelojalnu konkurenciju domaćoj proizvodnji i damping cijenama. Kazne za ovakve prekršaje su minimalne, pa i kada ih inspekcija izrekne nemaju nikakav efekat.

Proizvođači traže da se onemogući stavljanje u promet odmrznutog filea i da se propišu drastične kazne radi narušavanja zdravlja potrošača, naročito djece, kao i odraslih osoba. Skoro dvije godine proizvođači konzumnih i rasplodnih jaja, kao i jednodnevnih pilića traže da nadležne državne i entitetske službe urade tražene evidencije od strane EU, odnosno, spiskove farmi koka u BiH kao osnovnog početnog uslova za odobrenje izvoza u zemlje EU. Proizvođači su izrazili ogorčenje radi kašnjenja ove aktivnosti i zahtijevaju da se ovaj jednostavan posao hitno završi”, dodaju iz Koordinacije.

Pojašnjavaju da bi se izvozom za koje postoje kapaciteti došlo do rasterećenja domaćeg tržišta.

Mora se konstatovati da je cijena konzumnih jaja najmanja u regionu od svih zemalja u okruženju, a da se ne priča o zemljama EU. Kao validan dokaz je to što nema uvoza jaja u BiH jer niko radi cijena nema interesa da to radi“, dodali su.

Proizvođači su ukazali na još jedan, kako kažu, nonsens.

Naime, prilikom uvoza jednodnevnih pilića lake linije iz EU preko Rumunije i Bugarske domaći proizvođači na kraju odgoja 18 nedjeljnih kokica u oba entiteta dobijaju podsticaje. Tražimo od ministarstava poljoprivrede oba entiteta da ukinu podsticaje za uvozne piliće jer bi se spriječilo podsticanje strane proizvodnje, te tražimo da samo domaća proizvodnja ima pravo na korištenje podsticaja“, ističu iz Koordinacije.

Na kraju su kazali da je problem i visina poticaja u entitetima i kantonima te da bi harmonizacija bila pozitivna mjera za ovaj sektor.

Naglašavaju i da će cijena struje zvanično biti povećana od 1. januara 2023. godine te da se o tome treba voditi računa jer jr proizvodnja hrane za domaće stanovništvo prioritet svih prioriteta.

Klix

Tagovi:

Adblock test (Why?)