Home Biznis Odluka o zabrani izvoza trupaca iz BiH pala na Savjetu ministara

Odluka o zabrani izvoza trupaca iz BiH pala na Savjetu ministara

0

18.03.2022. / 16:47

BANJALUKA – Savjet ministara BiH danas nije usvojio odluku o privremenoj zabrani izvoza određenih šumskih sortimenata, jer su protiv glasali ministri iz Federacije BiH.

Foto: Pixabay

Prijedlogom odluke koju je izradilo Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH bilo je predviđeno da do kraja godine bude zabranjen izvoz određenih šumskih drvnih sortimenata s ciljem osiguravanja neophodnih količina šumskih drvnih sortimenata za prerađivačku industriju i otklanjanja prijetnje od ozbiljne ili nepopravljive štete za šume u BiH.

Zabranu izvoza juče je od Savjeta ministara BiH zatražila i Vlada RS, međutim, od toga za sada neće biti ništa.

Izvoz drvoprerađivačke industrije RS četiri i po puta veći od uvoza

Sekretar Udruženja šumarstva i prerade drveta u Privrednoj komori RS Lazo Šinik kaže za CAPITAL da je drvoprerađivačka industrija Srpske lani imala rekordan izvoz koji je četiri i po puta veći od uvoza, iako „Šume“ nisu poštovale ugovore sa drovrerađivačima.

Ukupan izvoz drvoprerađivačke industrije lani je iznosio 725,9 miliona KM, a uvoz 159,7 miliona KM. U odnosu na 2020. godinu izvoz je povećan za 186,5 miliona KM, a uvoz za 40,5 miliona.

„To govori da je izvoz četiri i po puta veći od uvoza“ kazao je Šinik.

Naglasio je da su ti rezultati ostvareni uprkos tome što „Šume“, usljed pada proizvodnje za 8,2 odsto, nisu poštovale ugovore sa drvoperarđivačima

„Nama su se drvoprerađivači najčešće žalili zbog toga što „Šume“ ne poštuju dinamiku i količine koje su dogovorene. Dešavalo se da se nekim proizvođačima isporuči više od ugovorenog, a drugima manje, zbog čega smo tražili da, ako već „Šume“ ne ispunjavaju plan u potpunosti, onda makar budu u obavezi da svim partnerima ispštuju ugovore u istom procentu, a ne jednima više, a drugima manje“, kazao je Šinik.

On je istakao da bi se, iako objektivno i „Šume“ imaju problem sa kooperantima, odgovornijim radom ovog preduzeća manjakovsti oko poštovanja ugovora spriječile, jer je evidentno da su određena gazdinstva favorizvala neke kupce.

Kazao je i da bi zabrana izvoza značila veću ponudu za domaće proizvođače i bila dodatni zamajac.

„Neopravdano je da razni subjekti, koji nisu iz ove oblasti, otkupljuju, pakuju u kontejnere i izvoze naše drvo čak u Kinu jer to umanjuje mogućnosti naše industrije koja je prilično razvijena“, kazao je Šinik.

On je istkao da Srpska namještaj najviše izvozi u Njemačku, Italiju, Hvtaksu, Austriju, Švajcarsku i da za sada sve ove zemlje zadržavaju visok nivo tražnje.

Ipak, ne isključuje mogućnost poremećaja ukoliko kriza zbog rata u Ukrajini potraje.

CAPITAL: Marina Čigoja Ljubojević

Tagovi:

Povezane vijesti

Adblock test (Why?)