Home Vijesti ODGOVORIO NA NEUGODNA PITANJA Tegeltija prošao test Komisije za izbor Savjeta ministara...

ODGOVORIO NA NEUGODNA PITANJA Tegeltija prošao test Komisije za izbor Savjeta ministara BiH

0

Komisija za pripremu izbora Savjeta ministara preporučila je Predstavničkom domu BiH da potvrdi imenovanje Zorana Tegeltije za predsjedavajućeg Savjeta ministara.
Tegeltija je preporuku dobio sa osam glasova za, a šest protiv. Odluci Komisije prethodilo je „rešetanje“ Tegeltije pitanjima od strane opoizicionih poslanika. Poslanik SDP Saša Magazinović tražio je da Tegeltija prije svega kaže kakav je njegov odnos prema članstvu u BiH u NATO i da li je usvojenim dokumentom u Predsjedništvu BiH otkočen put BiH prema NATO.
Tegeltija je rekao da on ne dolazi u Sarajevo kako bi provodio lične, već utvrđene politike i da njegov stav o NATO nije važan. Istakao je da nema saznanja o dokumentu koji je usvojen u Predsjedništvu BiH jer on nema namjeru da se postavlja iznad članova Predsjedništva.
– Naravno, sve ono što je u skladu sa Ustavom i zakonom BiH, Savjet ministara će provoditi – rekao je predsjedavajući.
Magazinovića je pitao i da Tegeltija pojasni svoj angažman na visokoškolskim ustanovama podsjećajući da je kod njega magistrirao bivši poslanik u Skupštini Kantona Sarajevo Esed Radeljaš koji je rekao da je studij završio ocjenom deset plus. Magazinović je pitao Tegeltiju i da odgovori da li iza sebe ima pravosnažnu presudu od pet mjeseci uslovnog zatvora zbog nesavjesnog rada u službi.

Tegetija je odgovorio da je radio na privatnim visokoškolskim ustanovima na oblastima javnih finansija i monetarne politike, bio je član komisija za odbranu završnih radova, ali da se ne može sjetiti koliko je javnih funkcionera polagalo završni rad kod njega.
Što se tiče trećeg pitanja, Tegeltija je naglasio da je njegov „jedini grijeh što je naplatio sredstva od jednog pravnog lica u skladu s ovlaštenjima“.
Foto: Klix/RAS Srbija
Poslanik PDP Branislav Borenović pitao je Tegeltiju šta namjerava učiniti kada je riječ o smanjenju broja zaposlenih u institucijama BiH, odnosno koje državne institucije namjerava ukinuti, u skladu sa zaključcima Narodne skupštine, prenosi Klix.
-Nemam namjeru baviti se selektivnim smanjenjem broja zaposlenih u institucijama BiH. To smanjenje mora biti na svim nivoima vlasti. Svi skupa moraćemo biti dio priče o otvaranju prostora privatnom sektoru – rekao je Tegeltija. Nije želio da odgovori na pitanja koja su mu postavljena u svojstvu poslanika u Narodnoj skupštini RS.
Kako prenose agencije, Jasmin Emrić (A-SDA) pitao je Tegeltiju prihvata li izgradnju migrantskih centara i u Republici Srpskoj i kakav je njegov stav spram izgradnje nuklearne deponije na Trgovskoj gori, od koje Hrvatska ne odustaje. Tegeltija je rekao da nije stručnjak za migrantsku krizu da bi mogao pronaći rješenje, ali da je siguran da nadležne agencije rade na rješavanju problema.
-Teret prihvata u značajnoj mjeri treba skinuti sa USK. Kada je riječ o Trgovskoj gori, nemam racionalno razumijevanje za odluku Hrvatske. Neophodno je nastaviti aktivnosti koje provode Ministarstvo inostranih poslova BiH i Vlada Hrvatske. Tako je jedino moguće izboriti se s nekim ko je politički i ekonomski jači – dodao je Tegeltija.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

Možete da nas pratite i na Facebook stranici

Udruženje za borbu protiv korupcije Transparensi internešenel BiH zvanično je zatražilo od Predsjedništva BiH da dostavi kopiju dokumeta Program …
VIŠE

Poslanik PDP u Narodnoj skupštini Republike Srpske Igor Crnadak apelovao je danas da Program reformi BiH bude pokazan javnosti i donesen u …
VIŠE

Ministar inostarnih poslova u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Igor Crnadak rekao je da, prema informacijama kojima raspolaže, među …
VIŠE

Šef Kluba poslanika SNSD Igor Žunić ponovio je danas da je Kolegijum Narodne skupštine Republike Srpske odlučio da odbaci zahtjev opozicije da …
VIŠE

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik uputio je telegram saučešća predsjedniku Albanije Iljiru Meti povodom zemljotresa koji je pogodio …
VIŠE

Niko neće odustati, ni ja, ni predsjednik Komšić – poručila je Martina Mlinarević, nova ambasadorka BiH u Češkoj koja se našla na udaru …
VIŠE
Let’s block ads! (Why?)