Home Vijesti ODGOVORILI NA KRITIKE „Skupština ne može da ‘naredi’ RTRS da prenosi sjednice“

ODGOVORILI NA KRITIKE „Skupština ne može da ‘naredi’ RTRS da prenosi sjednice“

0

Narodna skupština Republike Srpske Poslovnikom i Pravilnikom o javnosti rada obezbijedila je pravo javnosti rada za sve predstavnike medija koji prate rad Narodne skupštine, svim medijskim kućama obezbijeđene su sve tehničke mogućnosti za direktne TV prenose.
Saopšteno je ovo iz Narodne skupštine Republike Srspke, nakon što su pojedni poslanici kritikovali prekidanje TV prenosa zbog puštanja drugog sadržaja.
– Novinarima, koji prate rad parlamenta, obezbijeđena je pres soba u zgradi Narodne skupštine u kojoj prate sjednice Narodne skupštine. U pres sobi novinari imaju na raspolaganju računare, telefone  i internet konekciju – naveli su iz NSRS.
Naglašavaju da se sjednice Narodne skupštine prenose direktno na veb stranici Narodne skupštine.
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
– Vezano za izlaganja narodnih poslanika na 7. redovnoj sjednici NSRS, a koja se tiču javnosti rada Narodne skupštine i direktnih TV prenosa sjednica parlamenta, želimo da podsjetimo da su u skladu sa članom 271. Poslovnika Narodne skupštine Republike Srpske “sjednice Narodne skupštine i njenih radnih tijela javne” – navodi se u saopšetnju.
Naglašavaju da je članom 1. Pravilnika javnosti rada Narodne skupštine definisano da se javnost rada Skupštine obezbjeđuje stvaranjem uslova za televizijske i internet prenose sjednica Skupštine, konferencijama za novinare, izdavanjem zvaničnih saopštenja, omogućavanjem praćenja rada Skupštine od strane predstavnika sredstava javnog informisanja“ i slično.
NSRS je ispoštovala odredbe

– NSRS ispoštovala je sve odredbe Pravilnika o javnosti rada i  transparenta je u svom radu. Svim medijskim kućama obezbijeđeni su uslove za nesmetan rad i sve tehničke pretpostavke za direktne TV prenose sjednica – navode u NSRS, dodajući da oni nikako ne mogu da utiče na odluku medijskih kuća da li će vršiti direktan prenos bilo koje sjednice.
Medijske kuće tu odluku donose samostalno na osnovu procjene uredništva o zainteresovanosti gledalaca za određenu tačku dnevnog reda koju parlament razmatra.
RTRS ima slobodan pristup sjednicam NSRS
– Кada je riječ o Javnom servisu Republike Srpske njegov odnos prema ovom pitanju definisan je Zakonom o RTRS i Principima izvještavanja sa sjednica Narodne skupštine. Sjednice Narodne skupštine Radio televizija Republike Srpske prenosi u skladu sa Zakonom o radio i televiziji Republike Srpske – navode oni.
Foto: Dejan Božić/RAS Srbija
U članu 13. stav 7. Zakonom o radio i televiziji Republike Srpske, koji se odnosi na Programska načela piše: “RTRS ima pravo, u skladu sa svojim uređivačkim smjernicama, prenositi sjednice ili dijelove sjednica Narodne skupštine RS odnosno RTRS ima obavezu na drugi pogodan način informisati javnost o skupštinskim aktivnostima. U tu svrhu, RTRS ima slobodan pristup sjednicama Narodne skupštine”.
– Budući da je RTRS u skladu sa članom 8. stav 1 Zakona o RTRS “samostalna u obavljanju djelatnosti, ima uredničku nezavisnost i institucionalnu autonomiju, naročito u oblastima kao što su: utvrđivanje programske šeme i koncepcija i produkcija programa“, Narodna skupština Republike Srpske ni na koji način ne može da ‘naredi’ RTRS da prenosi sjednice – saopštili su oni.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

Možete da nas pratite i na Facebook stranici

Konstataciju predsjednika Aleksandra Vučića da su na večeri sa visokom predstavnicom EU Federikom Mogerini lideri Zapadnog Balkana pokazali …
VIŠE

Premijer FBiH Fadil Novalić rekao je da mu nije drago što je njegova vlada izabrala put kontratužbe protiv Republike Srpske zbog nesuglasica u …
VIŠE

Zapadni Balkan je potreban EU i važno je da u Briselu ne posustaje optimizam da je budućnost regiona u toj zajednici, ocijenio je crnogorski …
VIŠE

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je u Briselu da je situacija u vezi sa dijalogom Beograda i Prištine mnogo teža nego što izgleda. …
VIŠE

“Za očekivati je da dobijemo politički udžbenik sa naslovom ‘Značaj asfalta i ulične rasvjete na politički život RS’.” Saša Trivić, …
VIŠE

Zbog privatnih obaveza odgodio sastanak s delegacijom HDZ BiH u Mostaru. Bakir Izetbegović, lider …
VIŠE
Let’s block ads! (Why?)