Home Vijesti Od danas obavezno nošenje zaštitne maske na otvorenom

Od danas obavezno nošenje zaštitne maske na otvorenom

0

BANJALUKA – U Republici Srpskoj danas počinje sprovođenje zaključka Republičkog štaba za vanredne situacije o novim mjerama.
Novim mjerama se do 16. novembra zabranjuju sva javna okupljanja u grupama većim od 50 osoba, muzika uživo u ugostiteljskim objektima za smještaj, ishranu i piće, te privatna okupljanja u grupama većim od 10 osoba (svadbe, krštenja, rođendani, proslave i drugi porodični skupovi slične prirode).
Ovim zaključkom, koji je Republički štab usvojio na jučerašnjoj sjednici, obavezuju se građani da na otvorenom i u zatvorenom prostoru nose zaštitnu masku (prekrivena usta, nos i brada) i pridržavaju se zaštitne mjere fizičkog rastojanja od dva metra.
Od obaveze nošenja zaštitne maske su izuzeta djeca mlađa od sedam godina, osobe sa posebnim potrebama koja ne mogu skinuti masku bez pomoći drugih i osoba koje obavljaju sportsku i rekreativnu aktivnost u okviru sportskih objekata.
U zatvorenim prostorijama, osim nošenja maske i održavanja fizičkog rastojanja od dva metra, svi moraju da se pridržavaju uputstava Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske za boravak u zatvorenom prostoru, u zavisnosti od djelatnosti koja se obavlja.
Nepoštovanje mjera zabrana biće sankcionisano u skladu sa Zakonom o javnom radu i miru i Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.
Obavezuju se pravna lica, preduzetnici i fizička lica, koji u direktnom kontaktu pružaju usluge građanima, da moraju biti zaštićeni maskom, da obavezno sprovode mjere dezinfekcije, obezbijede masku građanima koji koriste njihove usluge, a nemaju ih, i pridržavaju se uputstava Instituta o organizovanju rada u zavisnosti od djelatnosti koju obavljaju.
Zaključkom Štaba ograničava se radno vrijeme ugostiteljskim objektima za ishranu i piće od 6 do 24 časa do 16. novembra.
Pružanje ugostiteljskih usluga ishrane i pića na način kako je navedeno odnosi se i na ugostiteljske objekte za smještaj.
Do 16. novembra dozvoljavaju se takmičarske aktivnosti sportskih organizacija i sportista isključivo bez prisustva publike, uz poštovanje svih epidemioloških mjera koje je propisao Institut za javno zdravstvo Republike Srpske.
Subjekti koji obavljaju registrovanu djelatnost dužni su da uslove za obavljanje djelatnosti prilagode mjerama koje je propisao Institut za sprečavanje pojave i širenja Covid-19 na radnom mjestu.
Subjekti koji pružaju usluge iz oblasti ugostiteljstva, umjetnosti i zabave (bioskopi, pozorišta, muzeji i slično) dužni su organizovati svoj rad uz primjenu propisanih epidemioloških mjera propisanih od Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske sa posebnom pažnjom na ograničenje broja lica u objektu u zavisnosti od površine prostora i uz obavezno poštivanje propisane fizičke distance i na ulazu u objekat da postave obavještenje o ukupnom broju osoba koja mogu boraviti u odnosu na njegovu površinu.
Subjekti koji obavljaju registrovanu djelatnost mogu samostalno obavljati dezinfekciju poslovnih prostorija u skladu sa uputstvom Instituta.
Prema zaključku koji je donio Republički štab, republički organi uprave, organi jedinica lokalne samouprave i ostali subjekti koji vrše javna ovlašćenja dužni su organizovati rad sa građanima tako da na ulazu u službene prostorije ograniče broj osoba koje istovremeno mogu da borave u prostorijama, održavaju rastojanje u zatvorenim prostorima od najmanje dva metra, uz blagovremeno preduzimanje mjera dezinfekcije i pojačane higijene i omogućiti rad šalter sale i matične službe u jedinicama lokalne samouprave uz obezbjeđenje fizičke providne barijere na radnom mjestu koja pruža dovoljnu zaštitu zaposlenom i korisniku.

Let’s block ads! (Why?)