Home Vijesti “OČI U OČI” Vučić i Tači poslije više od godinu dana PONOVO...

“OČI U OČI” Vučić i Tači poslije više od godinu dana PONOVO ZA ISTIM STOLOM

0

Dijalog Beograda i Prištine gotovo godinu dana “tapka u mjestu”, a njegovi stari učesnici će se večeras, poslije dugo vremena, ponovo naći za istim, briselskim stolom.
Naime, predsjednici Srbije i Kosova, Aleksandar Vučić i Hašim Tači, večeras će biti gosti odlazeće šefice diplomatije EU Federike Mogerini, koja priređuje oproštajnu večeru za lidere Zapadnog Balkana sa kojima je sarađivala prethodnih godina.
Iako njih dvojica neće biti jedini gosti, oči su uprte upravo u njih, imajući u vidu da pregovori u kojima su učestvovali, a pod pokroviteljstvom EU, odnosno Mogerini, praktično ne postoje od 8. novembra prošle godine.
Od tada do danas, Vučić i Tači su se sretali nekoliko puta, i to na susretima na kojima su obojica bili pozvani, ali ne i “oči u oči”, kako je bilo do prije godinu dana.
Prema najavama, trenutno nepostojeći dijalog Beograda i Prištine ponovo će biti jedna od tema o kojoj će se i večeras razgovarati, naročito imajući u vidu rezultate kosovskih izbora i, sva je prilika, sasvim novu vlast koju će činiti stranke koje su do sada bile opozicija.
To bi, smatra dio javnosti, u perspektivi mogao da bude problem za Hašima Tačija, inače političkog pregovarača prištine, koji neće imati više “zaleđinu” u vladi čija je okosnica do prije oktobarskih izbora, bila upravo njegova stranka.
Osim Vučića i Tačija, na večerašnjem skupu biće i predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, premijeri Albanije i Sjeverne Makedonije Edi Rama i Zoran Zaev, dok će BiH predstavljati sva tri člana Predsjedništva (Željko Komšić, Milorad Dodik, Šefik Džaferović).
Kako je najavljeno, Federika Mogerini će sa njima razmotriti situaciju u regionu i zajedničke izazove i sumirati šta je urađenom tokom njenog petogodišnjeg mandata. Skup počinje u 19. 30 u zgradi Evropske službe za spoljne poslove u Briselu, a riječ je o oproštajnoj večeri koju organizuje odlazeća šefica EU diplomatije, koju su neki malo uvijeno a neki otvoreno, optuživali da je dijalog Beograda i Prištine dovela u ćorsokak, iako joj možda to nije bila namjera.

Razlog tome je, kako kažu kritičari, taj što je zapravo željela da svoj mandat “zaokruži” rješenjem kosovskog čvora, zbog čega je i podržala, doduše u rukavicama, ideju razgraničenja o kojoj su jedno vrijeme govorili upravo Vučić i Tači.
To se, međutim, nije desilo, kao što se nije desila ni vizna liberalizacija sa Kosovom i kao što se nije dogodilo da Sjeverna Makedonija i Albanija, uprkos ispunjenim uslovima, otpočnu pregovore sa EU. Zbog svega toga dio krivice za neuspjehe na Zapadnom Balkanu ide upravo na račun Mogerini.
Ona to ipak ne vidi tako, pa je podnoseći izvještaj Evropskom parlamentu u aprilu ove godine ocijenila da je politika proširenja bila jedna od “uspješnih priča” tokom pet godina njenog mandata na čelu EU diplomatije.
Međutim, kako prenosi Dojče vele Mogerini teško da se može pohvaliti nekim drugim rezultatom osim deklarativnog zalaganja za približavanje Zapadnog Balkana EU.
– Bosna i Hercegovina nije stigla ni do statusa kandidata, dijalog Beograda i Prištine je u ćorsokaku, Srbija i Crna Gora ne napreduju u pregovorima, a Albanija i Sjeverna Makedonija nisu dobile zeleno svjetlo ni da počnu pregovore – rekao je za DW dopisnik RTS Dušan Gajić.
Sličnog stava je i dopisnica RTV Kosovo Đeraćina Tuhina, koja kaže da se Federika Mogerini nije pridržavala načela, jer joj je motivacija bila da se sporazum u dijalogu postigne u toku njenog mandata, kao i da su glasine oko mogućnosti dobijanja Nobelove nagrade za mir bile pokretačka snaga da njen prioritet bude konačno rješenje po svaku cijenu u toku njenog mandata. Navodi i da je sagovornike u dijalogu birala prema ličnoj sklonosti i da je na kraju “okrenula leđa dijalogu” kada je shvatila da konačno rješenje neće biti moguće u njenom mandatu.
Vučić i sa Junkerom
Osim sa Mogerini, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se danas popodne takože u Briselu sa odlazećim predsjednikom Evropske komisije Žanom Klodom Junkerom sa kojim će razgovarati o procesu evrointegracija Srbije, situaciji u regionu Zapadnog Balkana, kao i o perspektivi politike proširenja EU.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

Možete da nas pratite i na Facebook stranici

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas da je Republika Srpska sve manje zainteresovana da bude formiran Savjet ministara, jer …
VIŠE

Poslanik PDP Draško Stanivuković najavio je danas da će na jednoj od sljedećih sjednica Narodne skupštine Republike Srpske predložiti zakon o …
VIŠE

Ministar bezbjednosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić ponovio je danas da je saglasnost nižih nivoa vlasti potrebna za gradnju prihvatnog centra …
VIŠE

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas da Srpska u izvještajima Savjetu bezbjednosti UN predstavlja realno stanje u BiH, …
VIŠE

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović potvrdio je danas u Narodnoj skupštini RS da je penzioner Ilija …
VIŠE

Evropski sud za ljudska prava danas je donio presudu protiv države Bosne i Hercegovine po kojoj BiH mora u roku od šest mjeseci izmijeniti …
VIŠE
Let’s block ads! (Why?)