Home Vijesti OBNOVA MUZEJA SAVREMENE UMJETNOSTI Cvijanović: Ovo je veliki poduhvat, nastavićemo da radimo

OBNOVA MUZEJA SAVREMENE UMJETNOSTI Cvijanović: Ovo je veliki poduhvat, nastavićemo da radimo

0

Vlada Republike Srpske i Ambasadorski fond SAD donirali su više od 700.000 KM za rekonstrukciju zgrade Muzeja savremene umjetnosti Srpske u okviru koje će biti obezbijeđeni i novi muzejski sadržaji.
Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, koja je bila premijer Srpske kada je Vlada prihvatila da sufinansira ovaj projekat, istakla je da je riječ o velikom poduhvatu.
– Vlada Republike Srpske izdvojila je dvije trećine novca, a SAD putem Ambasadorskog fonda jednu trećinu. Ovo je veliki poduhvat koji će pomoći Muzeju savremene umjetnosti da na bolji način ispunjava svoju svrhu i viziju – rekla je Cvijanovićeva novinarima u Banjaluci poslije predstavljanja projekta rekonstrukcije zgrade Muzeja savremene umjetnosti.
Prema njenim riječima, ovaj projekat će mnogo značiti za Banjaluku i dati doprinos aktivnostima u oblasti kulture kojima je obuhvaćena cijela Srpska.
– Mi smo prošle godine dodijelili značajna sredstva za rekonstrukciju objekata kulture širom Republike. Na Banjaluku se odnosilo oko dva miliona KM i podržali smo sve što su institucije kulture delegirale kao projekte ili potrebe. Nastavićemo da radimo, a ovo daje podstrek i za druge stvari – istakla je Cvijanovićeva.
Ona je zahvalila Ambasadi SAD na zajedničkom poduhvatu, navodeći da je kultura oblast u kojoj se najlakše sarađuje.
– Srećna sam što zajedno možemo da nešto vrijedno ostavimo iza sebe. Ovo je način da sačuvamo sponu između prošlosti i budućnosti – kaže Cvijanovićeva.
Ambasador SAD u BiH Erik Nelson rekao je u obraćanju prisutnima da mu je uvijek zadovoljstvo da dođe u Banjaluku, te da se ovim otvara novo poglavlje partnerstva.
– Ambasada SAD i Vlada Republike Srpske saglasni su da je ova institucija kulturno blago vrijedno ulaganja. Hvala Željki Cvijanović i Vladi što su udvostručili iznos koji smo mi dali kako bismo završili ovaj projekat. Ovo je divan muzej sa dobro očuvanom zbirkom, a javna biblioteka za umjetnost biće prva u BiH. Ovo je najbolji muzej savremene umjetnosti u BiH, on povezuje građane i umjetnike sa trendovima današnjice i otvara nove perspektive – istakao je Nelson.

Direktor Muzeja savremene umjetnosti Sarita Vujković rekla je novinarima da ovo nije samo prezentacija projekta sanacije i rekonstrukcije zgrade, nego i nove vizije kako ova institucija treba da izgleda u budućnosti.
– Rekonstrukcija krova omogućiće i nove sadržaje – biblioteku za umjetnost, povezivanje prizemlja i sprata liftom čime ćemo dobiti novi prostor. Uvjerena sam da ćemo na taj način dobiti i novu publiku – kaže Vujkovićeva.
Ukupna vrijednost projekta, precizirala je ona, premašuje 700.000 KM, a u toku je procedura za dobijanje dozvola, poslije čega slijedi raspisivanje tendera i izbor izvođača radova.
– Nadam se da ćemo te procedure završiti do proljeća kako bi počeli radovi. Zgrada je sagrađena 1891. godine. U pravom trenutku je pokrenuta sanacija da bismo 2021. godine dočekali 50. rođendan Muzeja savremene umjetnosti sa novim krovom i novim sadržajima – istakla je Vujkovićeva.
Foto: Muzej savremene umjetnosti RS
Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je da je rekonstrukcija Muzeja savremene umjetnosti lijepa vijest za kulturnu scenu i urbani razvoj grada.
– Muzej savremenih umjetnosti je jedna od najživljih kulturnih institucija koja nas svaki put obraduje dobrim izložbama i održava intenzivnu međunarodnu saradnju. Ovo se uklapa u ono što radimo kada je riječ o urbanom razvoju Banjaluke. Prihvaćeno je novo rješenje za centar grada i u tom konceptu Muzej dobija savim novi položaj kao centar nove trgovske površine – rekao je Radojičić.
On je pojasnio da će sa obje strane muzeja nastati nove površine sa trgovima čime objekat dolazi u fokus i nalazi se u centru trga koji će služiti za razne vrste javnih okupljanja i događanja.
– Ova transformacija objekta predstavlja prvu stepenicu na putu ka onome što ćemo raditi u centru grada – kaže Radojičić.
Prva faza rekonstrukcije odnosi se na krov zgrade i prilagođavanje potkrovlja u javnu biblioteku kojom će nastati prva specijalizovana biblioteka u BiH za studije umjetnosti, te će studentima i ljubiteljima umjetnosti ponuditi novi i savremeniji pristup za proučavanje i istraživanje.
Druga faza rekonstrukcije odnosi se na novu fasadu sa ambijentalnom rasvjetom, adaptaciju izložbenog prostora, kao i depoa u kojem se čuva umjetnička zbirka muzeja.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

Možete da nas pratite i na Facebook stranici

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić izjavio je danas da je rukovodstvo parlamenta spremno da već 23. …
VIŠE

Mlađen Božović je kanidat DNS i zahvaljujem se gospodinu Tegeltiji i koalicionim partnerima što su dozvolili da DNS ima ministra u Savjetu …
VIŠE

Draško Stanivuković, poslanik PDP u Narodnoj skupštini Republike Srpske, tokom rasprave o budžetu RS za narednu godinu poslao je poruku …
VIŠE

Šef Kluba poslanika SNSD u Narodnoj skupštini Republike Srpske Igor Žunić rekao je da je budžet Srpske za narednu godinu više socijalni nego …
VIŠE

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija definitivno je prihvatio prijedlog potpredsjednika DNS Nenada Nešića, te za novog ministra …
VIŠE

Ministar finansija i trezora u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Vjekoslav Bevanda izjavio je danas u Sarajevu da je neozbiljno i pušalno …
VIŠE
Let’s block ads! (Why?)