Home Vijesti Obilježeno 120 godina rudarstva u Ugljeviku

Obilježeno 120 godina rudarstva u Ugljeviku

0

UGLJEVIK – Veliki poslovni jubilej Rudnika i termoelektrane (RiTE) Ugljevik – 120 godina rudarstva u ovom kraju obilježen je večeras svečanom akademijom uoči krsne slave preduzeća Svetog Stefana Dečanskog -Mratindana.
Svečanosti u ugljevičkom Centru za kulturu su, pored brojnih zvanica, prisustvovali predsjednik Narodne Skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović i generalni direktor “Elektroprivrede Republike Srpske” Luka Petrović.
Čubrilović je istakao da je jubilej 120 godina rudarstva značajan ne samo za Ugljevik, nego i za cijelu Republiku Srpsku.
“Riječ je o bazičnoj industriji, o prirodnom resursu koji garantuje proizvodnju električne energije na ovom prostoru još dugi niz godina”, rekao je on.
Čubrilović je svima koji su do sada učestvovali u razvoju RiTE Ugljevik i kapaciteta vezanih za rudarenje čestitao jubilej i poželio još mnogo godina uspješne eksploatacije, rada i što bržeg razvoja u ovoj oblasti.

“Ovo je važan resurs za Republiku Srpsku, BiH i šire, za sve one sa kojima `Elektroprivreda Republike Srpske` sarađuje i mnogo je uloženo da ovo bude gotovo ekološka proizvodnja električne energije. Nadam se da ćemo tim putem nastaviti”, poručio je Čubrilović.
Generalni direktor “Elektroprivrede Republike Srpske” Luka Petrović rekao je novinarima uoči svečane akademije da je ruda važan resurs “Elektroprivrede Republike Srpske”.
“Imamo 900 zaposlenih na Rudniku u Ugljeviku, tako i u Gacku, a ruda uglja koja se koristi u ova dva rudnika omogućila je proizvodnju električne energije u `Elektroprivredi Republike Srpske` od oko 10 milijardi maraka prihoda, što je nemjerljiv doprinos razvoju regije i cijele Republike Srpske”, rekao je Petrović.
On je najavio da će “Elektroprivreda Republike Srpske” u narednom periodu posebno istaći važnost rudarstva i ulogu rudara.
Vršilac dužnosti direktora RiTE Ugljevik Čedomir Stojanović rekao je da ovaj privredni gigant proizvodi godišnje trećinu električne energije u sistemu “Elektroprivrede Republike Srpske”.

Prema njegovim riječima, preduzeće zapošljava više od 1.900 radnika, a indirektno omogućava egzistenciju za 20.000 ljudi u regiji.
Skupština opštine Ugljevik je, povodom jubileja, dodijelila Zlatnu značku ove lokalne zajednice RiTE Ugljevik kao preduzeću koje je presudno uticalo za razvoj ovog kraja i bolji život stanovništva.
Priznanje su direktoru Stojanoviću uručili načelnik Ugljevika Vasilije Perić i predsjednik Skupštine opštine Đoko Simić.

Let’s block ads! (Why?)