Home Vijesti Obilježavanje 27 godina od “Oluje”: “Naše pamćenje nije zlopamćenje”

Obilježavanje 27 godina od “Oluje”: “Naše pamćenje nije zlopamćenje”

0

NOVI SAD – U Novom Sadu je u toku obilježavanje Dana sjećanja na sve stradale i prognane Srbe u hrvatskoj vojno-policijskoj akciji “Oluja” 1995. godine.

Obilježavanju prisustvuju Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH, Željka Cvijanović, predsjednik Republike Srpske, Nedeljko Čubrilović predsjednik Narodne skupštine RS.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je večeras u Novom Sadu na centralnom obilježavanju Dana sjećanja na stradale i prognane u hrvatskoj zločinačkoj akciji “Oluja”, da srpski narod neće zaboraviti i neće dozvoliti da se ponovi “Oluja”.

– Deveti put smo ovdje da kažemo da nećemo zaboraviti i da se neće ponoviti. Oluja je pogrom, zločin i genocid, ona je etničko čišćenje. Ona je kontinuitet onoga što smo mogli da gledamo iz Drugog svjetskog rata, konačno rješenje za Srbe, kako kaže Tuđman, da nestanu, da se nikad ne oporave. Ali eto, nismo nestali – izjavio je Milorad Dodik.
On je istakao da Srbi, uprkos svemu tome, nisu nestali već su danas okupljeni i jedinstveni jer “samo tako možemo da očuvamo sjećanje i pamćenje i živimo”.
– Nismo ni bosanski, ni hrvatski Srbi, već jedan narod – poručio je Dodik.
On je istakao da je teška sudbina srpskog naroda, ali “da ne smijemo više dozvoliti da nama upravljaju”.

– Moramo da se okupimo oko naših vrijednosti i nastojanja da odbranimo svoje – dodaje srpski član Predsjedništva BiH.
Dodik je rekao da iako nije rođen u Srbiji, njegova zemlja je Srbija i Republika Srpska, jer nema drugi identitet.
– Moja zemlja je Srbija, moja zemlja je Republika Srpska, ja nemam drugi identitet i nemam kuda da se okrećem i kuda da idem, jedino gdje želim jesu Republika Srpska i Srbija. Jednoga dana, a kao rezultat svih stradanja, svih jauka i gubitaka koje smo imali moraće da dođe srpsko državno i nacionalno jedinstvo i da našu Srpsku i Srbiju vidimo jedinstvenu u nastojanju da odbrane naš identitet – kazao je Dodik.
On je naglasio i da nije bilo predsjednika Srbije Aleksandra Vučića koji je prije devet godina pokrenuo inicijativu za zajedničko obilježavanje stradanja u “Oluji”, žrtve i progon bi otišli u zaborav i ostala bi samo porodična i lična sjećanja.

Patrijarh Porfirije pozdravio je sve koji su se sabrali na Trgu Slobode u Novom Sadu povodom obilježavanja Dana sjećanja na sve stradale i prognane u zločinačkoj hrvatskoj akciji “Oluja”, rekavši da svi koji su tu, dijele manje ili više sličnu, ili čak istu istoriju.

“I moja porodica se na sličan način obrela na ovoj bogatoj srpskoj pokrajini. I mnoge druge vladike i sveštenici imaju takvu ili sličnu, ličnu i porodičnu istoriju. Zbog toga se mi takom dobro suštinski razumijemo. Zbog toga se sjećamo i okupljamo sve godine, najprije da bi prizivajući ime Božje svi zajedno molili njega da u željnom naručju upokoji našu braću i sestre, rođake i sugrađane, sve, koji su nevine žrtve strašnih avgustovskih dana 1995. godine”, istakao je patrijarh Porfirije.

Patrijarh dodaje da ne zaboravljamo žrtve i razaranja u “kristalnoj noći” u Zadru, kao i ostale užase.
“Sve su to kamičci u mozaiku naših stradanja i raspeća. Zajedno sa Siskom, Glinom, Jasenovcem, sa nama su danas i preživjeli svjedoci stradanja, koji čuvaju i nama prenose pamćenje. Njihovoj žrtvi i stradanju se klanjamo i pamtimo”, naveo je patrijarh srpski.
Patrijarh Porfirije je naglasio da praštamo moramo, ali da zaboravimo nećemo, ne smijemo i ne možemo.
(RTRS/Agencije)
Adblock test (Why?)