Home Biznis Običnim mejlom obavještavaju tehničke preglede da su zatvoreni

Običnim mejlom obavještavaju tehničke preglede da su zatvoreni

0

BANJALUKA – Okružni sud u Banjaluci nedavno je donio presudu u korist jedne stanice za tehnički pregled vozila u RS protiv Ministarstva saobraćaja i veza koje ju je kaznilo bez adekvatnog rješenja i prava na žalbu, saznaje portal CAPITAL.

Naime, stanice za tehnički pregled vozila u Republici Srpskoj kod kojih se tokom kontrole utvrde veći propusti, isključuju se sa informacionog sistema do sedam dana i to bez upravnog akta, što znači da nemaju mogućnost žalbe.

One na taj način ostaju bukvalno blokirane jer bez prisupa informacionom sistemu nije moguće nastaviti registraciju vozila a obaviještenje o suspenziji dobijaju elektronskom poštom.

Zašto u ovom postupku ne postoji upravni akt interesovalo je Milana Petkovića, advokata i poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske koji je ovo pitanje postavio resornom ministarstvu na posljednjem skupštinskom zasijedanju, iz kojeg mu je odgovoreno kako je zakon to dozvolio.

Naime, iz Ministarstva saobraćaja i veza RS su pojasnili kako u postupku nadzora nad radom stanica za tehičke preglede vozila, postupaju u skladu sa Zakonom o bezbjednosti saobraćaja na putevima Republike Srpske i Pravilnikom o tehničkim pregledima.

Navedenim odredbama materijalnog propisa nije propisano vođenje upravnog postupka, niti donošenje upravnog akta, pa samim tim ni postupanje po odredbama Zakona o opštem upravnom postupku koji je opšti propis u konkretnom slučaju”, pravdali su se u ministarstvu.

Uporište za svoje tvrdnje vide i u članu 2. Zakona o opštem upravnom postupku kojim je propisano da se pojedina pitanja postupka zbog specifične prirode u određenim upravnim oblastima mogu posebnim zakonom urediti drukčije nego što su uređena ovim zakonom, ako je to neophodno.

Pojašnjavaju i kako se pristup informacionom sistemu onemogućava na period ne duži od sedam dana i to ako stanica nema voditelja i kontrolora, ako ima neispravne uređaje ili ako ne ispunjava obaveze prema budžetu Srpske.

Ilija Šerbedžija iz Asocijacije stanica tehničkih pregleda RS pojašnjava kako stanica isključena sa sistema može raditi, ali bez efekta.

Tehnički pregled se može izvršiti ali aplikacija ne radi i on se ne može zavesti u evidenciju a samim tim se ni registracija vozila ne može produžiti, kazao nam je on.

CAPITAL: Dejan Tovilović

Ključne riječi:& & , , , , , , , , ,

Let’s block ads! (Why?)

avatar
  Pretplati se  
Notify of