Home Politika O mobingu u Džender centru RS niko ne želi da govori

O mobingu u Džender centru RS niko ne želi da govori

0


Zaposleni u Džender centru RS su još u januaru dopis sa žalbama na mlobing poslali na adrese sedam institucija RS i BiH, te dva sindikata, ali se, kad je u pitanju ovaj slučaj, skoro svi prave nevješti.

“Ne znamo, nismo obaviješteni, nismo nadležni…” Na ovih nekoliko riječi može se svesti većina odgovora na pitanje Srpskainfo o kršenju prava zaposlenih u Džender centru Vlade RS i skandalu koji danima potresa Srpsku.

Ni nakon što je Ombudsman BiH utvrdio da je u pitanju mobing, iz Vlade RS se nisu oglasili. Iz institucije Ombudsmana BiH portalu Srpskainfo je potvrđeno da premijer Srpske Radovan Višković još nije poslao odgovor na preporuku od 28. avgusta, u kojoj mu se nalaže da „odmah preduzme mjere sa ciljem eliminacije i prevencije mobinga u Džender centru“.

– Nismo dobili nikakvu zvaničnu reakciju, niti su preduzete bilo kakave mjere, ali ja sam ubijeđen da će premijer Višković i Vlada RS kao institucija provesti našu preporuku – kaže za Srpskainfo ombudsman Ljubinko Mitrović, signalizirajući da zaštitnici ljudskih prava ne odustaju od ovog slučaja.

Niko nije nadležan

Mitrović dodaje da ovo nije ni prvi slučaj mobinga u javnoj upravi, podsjećajući da su se ranijih godina sa sličnim žalbama Ombudsmanu obraćali i službenici Uprave za indirektno oporezivanje BiH, pa čak i policajci.

Zaposleni u Džender centru RS na mobing su se požalili i Ministarstvu uprave RS, odnosno upravnoj inspekciji, koja djeluje u sklopu ovog ministarstva, kao i Inspekciji rada RS, ali bez rezultata. Na upit Srpskainfo, iz ove dvije institucije stigli su gotovo identični odgovori: “Nismo nadležni”.

– S obzirom na to da je Džender centar organ javne uprave, čiji je osnivač Vlada RS, inspekcijski nadzor nad radom organa uprave vrši upravna inspekcija pri Ministarstvu uprave i lokalne samouprave RS, te je navedena predstavka proslijeđena upravnoj inspekciji – poručuju iz Inspektorata RS.

– Upravna inspekcija nema ovlaštenja za vršenje nadzora po pitanju mobinga, ni u Džender centru, niti u drugim organima – odgovaraju iz Ministarstva uprave RS.

Priča procurila u javnost

Dopis sa žalbama na mobing i detaljnim opisom situacije, zaposleni u Džender centru su poslali i Savezu sindikata RS, ali u najvećoj sindikalnoj asocijaciji u RS tvrde da dopis nisu dobili. A i da jesu, ne bi, poručuju, imali osnova da reaguju.

– Radnici Džender centra nisu članovi Saveza sindikata RS. Članica Sindikata je samo jedna radnica zaposlena u Centru, koja se pojedinačno učlanila u Sindikat, ali ona nije tražila zaštitu svojih prava, niti pisanim niti usmenim putem – navodi portparolka SS RS Marijana Savić.

Zanimljivo je da su radnici Džender centra u pismu upućenom sindikatima i institucijama izričito naveli da ne žele da instituciju u kojoj rade “izlažu javnoj sramoti” i da im je cilj da “sve ostane u okviru institucija”. Međutim, kako institucije mesecima nisu reagovale, priča o mobingu je procurila u javnost, a sve je kulminiralo kontroverznom pres konferencijom prozvane direktorke Centra, Mirjane Lukač.

Lukačeva, je, naime, na pres konferenciju dovela zaposlene u Džender centru, tvrdeći da su oni došli dobrovoljno i samoinicijatvino “zato jer im je stalo do institucije i do posla”.

“Javno sramoćenje institucija”

Nakon ovog poteza reagovali su mnogi, pa i do tada uzdržani predsjednik Sindikata uprave RS, Božo Marić. Marić je pres konferenciju opisao kao “skandal” i “javno sramoćenje i ponižavanje institucija RS”, te kao primjer kako “ne smije da postupa nijedno imenovano lice”.

– Kakve su to priče da su radnici došli dobrovoljno? Da su htjeli pres, sami bi ga organizovali. Ako diretkorka nije u stanju da vodi instituciju kako dolikuje, neka ode, nije u redu da se krije iza radnika – poručuje Marić.

Ipak, i on tvrdi da Sindikatu uprave RS nije stigao dopis sa žalbama na mobing, a zaposlenima u Džender centru poručuje: osnujte sindikalnu organizaciju, pa ćemo se boriti zajedno!

– Da su bili sindikalno organizovani, niko ih ne bi mogao odvući na onu sramnu pres konferenciju – tvrdi Marić.

Na udaru osionih šefova i neznanja

Zaposleni u javnoj upravi su najčešće na udaru mobinga, ali je ovaj vid kršenja radničkih prava najteže dokazati, između ostalog i zato što radnici ne znaju mnogo o svojim pravima i o mehanizmima zaštiti, smatra Božo Marić.

On podsjeća da je u RS do sada samo Mile Međed pravosnažno osuđen za mobing, i to prije više od 7 godina, te da se kasnije takva presuda nije ponovila.

– U sklopu regionalnog projekta “Prava na radu, rad na pravima” provedena je anketa u BiH i četiri susjedne države. Rezultati su katastrofalni. Od 1.000 ispitanih radnika javne uprave, njih 800 ne zna ni da prepozna mobing, a kamoli da se zaštiti od toga – kaže Marić.

Podsjeća da su vidovi mobinga različiti – od onog “skuvaj mi kafu, donesi burek”, ili “imaš zgodne noge”, do usmenog naloga službeniku da donese i potpiše rješenje kojim se krši zakon.

srpskainfo.com

Pročitaj još…

Let’s block ads! (Why?)

avatar
  Pretplati se  
Notify of