Home Politika NSRS usvojila više nacrta zakona

NSRS usvojila više nacrta zakona

0


Narodna skupština Republike Srpske usvojila je sinoć na sedmoj redovnoj sjednici Konsolidovani izvještaj o izvršenju Budžeta Republike Srpske za prvih šest mjeseci ove godine,te tri nacrta zakona, više strategija i izvještaja.

Poslanici su tako usvojili Nacrt zakona o liječenju neplodnosti postupcima biomedicinski potpomognute oplodnje; Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o dječjoj zaštiti i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o dobrovoljnim penzijskim fondovima i penzijskim planovima.

Opšti cilj koji se želi postići donošenjem Nacrta zakona o liječenju neplodnosti postupcima biomedicinski potpomognute oplodnje je uspješnije liječenje neplodnosti postupcima biomedicinski potpomognute oplodnje i povećanje procenta uspješnosti obavljenih postupaka. Ovaj Nacrt upućen je u javnu raspravu u trajanju od 60 dana.

Odredbama Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o dječjoj zaštiti predviđa smanjenje troškova porodiljskog odsustva zaposlenih radnica svim poslodavcima. Takođe biće izmijenjen uslov za ostvarivanje prava na materinski dodatak za sve nezaposlene porodilje bez obzira na raniji radni status. Ako je u vrijeme poroda porodilja nezaposlena i ima prebivalište u Republici Srpskoj najmanje jednu godinu prije rođenja djeteta može ostvariti pravo na materinski dodatak.

Razlozi za donošenje Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o dobrovoljnim penzijskim fondovima i penzijskim planovima sadržani su u potrebi da se pored postojeće zakonske mogućnosti pojedinačnog učlanjenja zaposlenih lica u dobrovoljni penzijski fond, stvore pravne pretpostavke za njihovo kolektivno uključivanje.

Narodni poslanici su usvojili Strategiju infrastrukture kvaliteta proizvoda i usluga u Republici Srpskoj za period 2019-2023. godine, Strategiju za unapređenje seksualnog i reproduktivnog zdravlja u Republici Srpskoj (2019-2029. godine), Strategiju za unapređenje i razvoj volontiranja u Republici Srpskoj (2019-2023.), Nacrt strategije razvoja mentalnog zdravlja u Republici Srpskoj za period 2019-2029. godine i Nacrt strategije za unapređivanje i zaštitu prava pripadnika nacionalnih manjina u Republici Srpskoj za period 2020 – 2024. godina.

Usvojen je i Izvještaj o analizi i planu aktivnosti po pitanju traženja nestalih, istraživanju i procesuiranju ratnih zločina.

Narodna skupština je primila k znanju i više izvještaja Glavne službe za reviziju javnog sektora Republike Srpske, te godišnji izvještaj Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH za prošlu godinu.

srpskainfo.com

Pročitaj još…

Let’s block ads! (Why?)

avatar
  Pretplati se  
Notify of