Home Biznis „Novo-teks“ će nabavljati hranu i kafu za „Akvanu“

„Novo-teks“ će nabavljati hranu i kafu za „Akvanu“

0

09.11.2021. / 17:42

BANJALUKA – Nakon brojnih žalbi koje je firma „Novo-Teks“ u vlasništvu Novaka Milakovića, uputila na razne nabavke „Akvane“ izgleda da su ti postupci urodili plodom, pa je to banjalučko preduzeće od „Akavane“ dobilo ugovore za nabavku hrane i prehrambene robe i kafe i toplih napitaka vrijedne skoro 300.000 maraka.

FOTO: Aquana

„Akvana“ je sada „Novo-teksu“ dodijelila ugovor za nabavku kafe i toplih napitaka vrijedan preko 80.000 KM, te ugovor za nabavku hrane vrijedan skoro 210.000 maraka.

Natjerali ih da sprovedu nabavku hrane

Podsjetimo, kako je CAPITAL ranije pisao najprije je sadašnja uprava „Akvane“ na sve načine pokušavala da zaustavi tendere koje je pokrenuo stari menadžment, ali je Kancelarija za razmatranje žalbi (KRŽ) BiH postupajući upravo po žalbi firme “Novo-teks” donijela rješenje da je “Akvana” bez zakonskog osnova donijela Odluku kojom otkazuje nabavku pokrenutu još prošlog ljeta. To je natjeralo ovo javno preduzeće da sprovede nabavku hrane u vrijednosti od 380.000 KM.

Oborili tender za alkoholna pića

„Novo-teks“ u avgustu ove godine obara još jednu nabavku „Akvane“ i to onu za alkoholna i bezalkoholna pića vrijednu skoro 190.000 maraka.

Tada im je sporno bilo to što je to javno preduzeće tražilo da garancija za uredno izvršenje ugovora treba da iznosi deset odsto vrijednosti ugvora, te da mora da glasi na rok izvršenja ugovora uvećan za 30 dana.

U KRŽ-u tada ističu da se „Akvana“ ogriješila o Zakon o javnim nabavkama, te da ovakav postupak ostavlja prostora za mogućom manipulacijom, te eventualno subjektivnim pristupom poslije izbora najpovoljnijeg ponuđača.

Međutim, tu i dalje nije kraj žalbama i obaranju tender pa tako „Novo-teks“ sada obara Odluku o poništenju odluke o nabavci kafe i toplih napitaka.

Optužbe i kontraoptužbe

U isto vrijeme kada je ta banjalučka firma oborila Odluku „Akvane“, njih optužuju da su i sami pri nabavci kancelarijskog materijala za Centar za socijalni rad Banjaluka manipulisali cijenama i time prekršili Zakon o javnim nabavkama.

U „Novo-teksu“ tada, ističu da su kao učesnici u pomenutoj javnoj nabavci oštećeni nakon što je „Akvana“ poništila odluku o postupku javne nabavke.

Tvrde da se „Akvana“ nije držala Zakona o javnim nabavkama, te da Odluka nije trebala biti poništena.

Sličnog mišljenja bila je i Kancelarija za razmatranje žalbi BiH koja je usvojila žalbu „Novo-teksa“ i poništila Odluku o poništenju odluke o pokretanju postupka javne nabavke.

S druge strane, tada je Udruženje građana “Tender” svojim analizama došlo do saznanja da je „Novo-teks“ koji je dobio ugovor za nabavku kancelarijskog materijala za Centar za socijalni rad nudio neprirodno niske cijene, te su time bili dio raznih manipulativnih radnji.

CAPITAL: Bojana Ninković

Tagovi:

Povezane vijesti

Adblock test (Why?)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here