Home Vijesti Novih pet smrtnih slučajeva uzrokovano virusom korona u Srpskoj, zaražene još 123...

Novih pet smrtnih slučajeva uzrokovano virusom korona u Srpskoj, zaražene još 123 osobe

0

BANJALUKA – “U posljednja 24 časa imali smo novih pet smrtnih slučajeva uzrokovanih virusom korona u Srpskoj, čime se broj preminulih popeo na 169”, rečeno je na konferenciji za novinare Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.
Od posljednjeg izvještaja o epidemiološkoj situaciji u Republici Srpskoj, u posljednja 24 časa, u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske, Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske, Bolnici Sveti Vračevi u Bijeljini i Univerzitetskoj bolnici u Foči izvršeno je testiranje, a novi virus korona (SARS-CoV-2) potvrđen je kod 123 osobe u Republici Srpskoj.
Najviše zaraženih je u Banjaluci, 22 osobe.
Povecan broj hospitalizovanih na UKC Republike Srpske, odnosno 70 pacijenata, od čega je 13 na respiratoru.
Od posljednjeg izvještaja o epidemiološkoj situaciji u Republici Srpskoj, u posljednja 24 časa, u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske, Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske, Bolnici Sveti Vračevi u Bijeljini i Univerzitetskoj bolnici u Foči izvršeno je testiranje 549 laboratorijskih uzoraka, a novi virus korona (SARS-CoV-2) potvrđen je kod 123 osobe u Republici Srpskoj, rečeno je na konferenciji za novinare Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.
Do sada je u Republici Srpskoj potvrđeno 4.842 slučajeva virusa korona.
Sve mjere ostaju na snazi, rečeno je na konferenciji za novinare Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.
Od novoinficiranih najviše ih je iz Banjaluke 22, potom Prnjavora 13, te Bijeljine devet, rečeno je na konferenciji za novinare Instituta.
Vršilac dužnosti direktora Instituta za javno zdravstvo Srpske Branislav Zeljković ocijenio je da je nastavljen kontinuitet nepovoljne epidemiološke situacije i dodao da je u pojedinim lokalnim zajednicama primjetno i pogoršanje.
“U skladu sa novim smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije, Institut je izmijenio protokol testiranja. U narednom periodu osobe kod kojih se na prvom testu utvrdi da su pozitivne na virus provešće u izolaciji 14 dana, a nakon toga neće biti retestiranja”, rekao je Zeljković.
On je pojasnio da će se nakon izolacije osoba smatrati izliječenom, u zavisnosti od kliničke slike.
Zeljković je najavio da je od naredne sedmice planirano da Institut počne sa komercijalnim testiranjem u vezi sa turističkim putovanjima građana.
On je ponovio apel građanima da se pridržavaju svih mjera koje su na snazi, te upozorio da privatna druženja predstavljaju najveći problem kada je riječ o širenju virusa korona.
Zeljković je upozorio da je i sve veći broj oboljelih lica srednje i mlađe životne dobi sa srednje teškom kliničkom slikom.
U narednom periodu će se razmatrati i smjernice za početak školske godine.

Let's block ads! (Why?)