Home Biznis Novi zakon ugroziće privredu Srpske

Novi zakon ugroziće privredu Srpske

0

27.12.2022. / 14:38

BANJA LUKA – Privrednici i poslodavci u Srpskoj smatraju da će Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o privrednim društvima koji je na dnevnom redu današnje sjednice Narodne skupštine RS negativno uticati na privredni razvoj i omogućiti manjinskim akcionarima da ugroze poslovanje privrednih društava.

Foto: Glas Srpske

Oni smatraju da bi se javna preduzeća u RS mogla naći u ozbiljnom problemu ako budu usvojene predložene izmjena.

Predstavnici poslodavaca i Privredne komore RS na sjednici skupštinskog Odbora za privredu upozorili su da pojedini članovi zakona značajno smanjuju mogućnost finansiranja akcionarskih društava.

„Članom 26. izmjena i dopuna zakona onemogućava se da akcionarska društva izvrše emisiju akcija ispod nominalne, odnosno knjigovodstvene vrijednosti čime se značajno smanjuje mogućnost finansiranja budućeg razvoja akcionarskih društava, naveli su privrednici u primjedbama upućenim poslaničkim klubovima.

Oni kao primjer navode nedavnu emisiju akcija Hidroelektrana na Trebišnjici, ističući da se ta emisija ne bi mogla realizovati u slučaju ovakvog zakonskog rješenja.

„To daje dodatne argumente da bi ovakvo zakonsko rješenje moglo veoma negativno uticati na budući privredni razvoj RS, smatraju poslodavci.

U Privrednoj komori RS za CAPITAL su rekli da bi trebalo donijeti potpuno novi zakon kojim bi se uredila ova oblast.

Kada su u pitanju predložene izmjene, navode da se ključne primjedbe privrednika odnose na ograničenje donošenja odluke o raspodjeli dobiti i na izmjenu kojom je  predviđeno da prodajna cijena akcija ne može biti manja od nominalne.

„Ovim izmjenama propisano je da akcionari sa ukupnim učešćem od 10 odsto mogu pobijati odluku o raspodjeli dobiti kada ne bude raspodjele, odnosno kada ne bude isplaćena dividenda. Smatramo da je ovo ograničavajući faktor za akcionare i za buduće ulagače, jer je zakonom propisano kako se donosi odluka o raspodjeli dobiti. Ako se ta odredba ispoštuje nema potrebe da se implementira ovakva odredba jer će to dovesti u pitanje odlučivanje većinskih akcionara na sjednicama skupštine, kazali su u Privrednoj komori.

Direktor i UO

Privrednici su upozorili da se predloženim izmjenama u značajnoj mjeri derogira uloga direktora, a posebno Upravnog odbora.

„Ovim prijedlogom se uvodi institut „procjena dobrog privrednika“ koju daje nezavisni revizor, iako on nije ovlašten da donosi odluku da li neko privredno društvo može ili ne može isplatiti dividendu akcionarima“, smatraju privrednici.

Naveli su da su protiv i odredbe koja kaže da prodajna cijena akcije ne može biti ispod nominalne cijene.

„Do sada je prodajna cijena mogla biti niža od nominalne i tada je ona najčešće tržišna ili knjigovodstvena i to je rješenje koje treba i da ostane. Ne smije se propisivati takvo ograničenje jer bi to dovelo do smanjenog interesovanja za finansiranje razvoja akcionarskih društava putem emisije akcije te generalno do smanjenja interesa za kupovinu akcija po cijeni koja je veća od tržišne, istakli su u Komori.

Oni dodaju da je neotuđivo pravo akcionara da putem Skupštine akcionara donose odluke da li će isplatiti dividendu ili će ostvarenu dobit reinvestirati ili  iskoristiti na neki drugi zakonom propisani način.

„Ovakvim propisima došlo bi do još većeg prelaska akcionarskih društava u društva sa ograničenom odgovornošću, procjenjuju iz Komore i ističu da ovakvo zakonsko rješenje nije prisutno u zemljama regije, kao ni u Evropi.

Predsjednik Odbora za privredu Milan Trninić kaže za CAPITAL da su na sjednici odobra saslušali sve primjedbe privrednika i poslodavaca i odlučili da zakon „puste“ pred poslanike.

„Članovi Odbora za privredu su primili k znanju sve primjedbe i smatramo da su opravdane, ali da poslanici u plenarnoj raspravi imaju mogućnost da djeluju amandmanski, kaže Trninić.

CAPITAL: Darko Momić

Tagovi:

Povezane vijesti

Adblock test (Why?)