Home Vijesti Novi udar na Dan Republike

Novi udar na Dan Republike

0

Ustavni sud BiH trebalo bi da sutra razmatra još jedan zahtjev za ustavnost člana Zakona o Danu Republike Srpske koji predviđa da se taj dan obilježava 9. januara, a iz Srpske su ponovili da proslava tog datuma nikoga ne ugrožava i da sud ne može da mijenja istorijske činjenice.

Deset delegata Vijeća naroda, među kojima je osam Bošnjaka i dva Hrvata, u zahtjevu podnesenom u januaru prošle godine, zatražilo je od Ustavnog suda BiH da donese odluku da član Zakona o Danu Republike Srpske u kojem se navodi “Na osnovu potvrđene volje građana RS, 9. januar se utvrđuje kao Dan Republike” nije u skladu sa Ustavom BiH.

Odgovor na taj zahtjev je pripremio Tim za odbranu i učešće u raspravi u Ustavnom sudu, sastavljen od pravnih stručnjaka i poslanika, a potvrdio ga je Odbor za ustavna pitanja Narodne skupštine Srpske. U odgovoru je podvučeno da je 9. januar istorijski datum, da njegova proslava ne ugrožava nikoga i da sudije treba da odbace zahtjev kao neustavan.

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Milan Petković kazao je za “Glas Srpske” je Zakon o Danu Republike u potpunosti u skladu sa Ustavom.

– Ubijeđen sam da će Ustavni sud BiH odbiti tu apelaciju jer je veoma dobro urađen i sam Zakon, ali i odgovor koji je pripremio nadležni republički tim. Apelacija je samo politički čin, a nikako pravni i kao takvu je treba i posmatrati, a očekujem da se sud neće upuštati u političke teme nego da će se baviti isključivo pravom – rekao je Petković koji je i član parlamentarnog Odbora za ustavna pitanja.

Koordinator Tima za pripremu odgovora i učešće u odbrani povodom ovog posljednjeg zahtjeva Rajko Kuzmanović izjavio je da je Ustavnom sudu BiH predloženo da se strogo drži pravnog pristupa, što je u stvari i njegova obaveza.

– U slučaju neke druge odluke, to bi bio konačan sumrak tog suda – rekao je Kuzmanović za “Glas Srpske”.

Srpska je u odgovoru na apelaciju naglasila da se taj datum, prema novom Zakonu o Danu Republike usvojenom u oktobru 2016. godine na posebnoj sjednici parlamenta, obilježava kao sekularni, a ne vjerski praznik te da se njime ravnopravno i jednako tretiraju svi građani bez obzira na nacionalnu i religijsku pripadnost. Ukazano je i da sudije ne bi trebalo da se upuštaju u ocjenjivanje percepcije istorijskih i političkih činjenica, a podsjetili su i na ranija različita postupanja u sporovima u Ustavnom sudu BiH u vezi sa praznicima, među kojima je i 1. mart koji se u FBiH obilježava kao dan nezavisnosti, a koji u Srpskoj ne priznaju. Naglasili su da nijedan akt, niti sudska odluka ne mogu promijeniti istorijske činjenice o datumu i okolnostima proglašenja Republike Srpske, a to je datum prije ratnih sukoba.

Odbačeni zahtjevi

Srpska je u svom odgovoru, kao jedan od argumenata, navela i da je sud ranije odbacio, kao neosnovanu, apelaciju 30 poslanika iz RS da se neustavnim proglasi obilježavanje 1. marta kao Dana nezavisnosti BiH i 25. novembra kao Dana državnosti BiH.

Iz Srpske godinama upozoravaju da ti praznici ne mogu biti prihvatljivi jer je 1. marta 1992. godine u Sarajevu ubijen srpski svat Nikola Gardović, ali i sproveden referendum o nezavisnosti BiH na koji većina Srba nije izašla i na kojem su preglasani od Bošnjaka i Hrvata.

glassrpske.com

avatar
  Pretplati se  
Notify of